Ford, companie care s-a concentrat timp de 20 de ani pe camionete si SUV-uri pentru americani, isi muta atentia pe fabricarea de masini mici - Ford Focus si noua Ford Fiesta fiind doar doua dintre modelele care vor fi produse in fostele fabrici de camionete, anunta New York Times.

Printre schimbarile care vor fi dezvaluite de Ford joi, cand vor publica un raport trimestrial, se numara si convertirea a trei mari fabrici nord americane de camionete in linii de asamblare pentru masini de clasa medie si mica.

Ford va reorganiza fabricile pentru a construi masini mai eficiente din punctul de vedere al combustibilului si va introduce 6 din viitoarele modele europene si pe piata din State, dintre care Ford Focus si noua Ford Fiesta, scrie NYTimes.

Schimbarile care vor fi anuntatede Ford vin ca raspuns cresterea preturilor la petrol si la schimbarea gusturilor americanilor in materie de masini, care s-au reorientat de la camionete la masini mici.

Dupa ce a pierdut 15,3 miliarde de dolari in 2006 si 2007, Ford a sperat sa se stabilizeze in 2008 si sa treaca pe plus in 2009. Dar cresterea preturilor la petrol si caderea pietei de camionete a fortat Ford, al doilea mare producator de automobile din State, sa accelereze schimbarea catre masini mai mici.