Ford a prezentat la salonul auto de la Londra noua Fiesta in versiunea ECOnetic, echipata cu un motor diesel optimizat 1,6 litri 90 CP care face ca automobilul sa aiba un consum mediu calculat de producator ca fiind 3,7 litri/100 km. Modelul va intra pe pietele europene importante spre finalul anului si va deveni una din masinile cu cele mai mici emisii de CO2 din segmentul sau.

Producatorul spune ca in oras masina poate consuma in medie 4,6 litri/100 km, iar in ciclul extra-urban consumul poate ajunge la 3,2 litri/100 km. Emisiile de CO2 sunt de 98 g/km. Masina atinge "suta" in 12,3 secunde, iar viteza maxima este de 178 km/h. Pretul de pornire al masinii va fi de circa 15.000 de euro, scrie MotorAuthority.

Ford spune ca modelul prezentat la Londra este cea mai economica versiune de Fiesta, iar asta se datoreaza catorva modificari, precum imbunatatirea aerodinamicii si coborarea suspensiilor. Motorul este un Duratorq TDCi de 1,6 litri 90 CP.

Ford mai are doua modele cu "eticheta" ECOnetic, un Mondeo cu emisii de 139 g CO2/km si o varianta de Focus cu emisii de 115 g/km.

Noua Fiesta nu este singurul model cu emisii de sub 100 g/km. Versiuni ale automobilelor Volkswagen Polo, Seat Ibiza si Smart Fortwo reusesc acest lucru, iar Renault lucreaza la programul eco2.

Fiesta este, dupa Focus, cel mai bine vandut model Ford in Europa, cu 373.000 de unitati anul trecut. Productia noii generatii va incepe in toamna, la fabrica de la Koln, iar apoi la Valencia in primele luni din 2009. Automobilul va fi lansat in versiune hatchback cu trei, respectiv cinci usi.