Cea mai ieftina masina din lume, Nano, fabricata de grupul indian Tata Motors, va fi echipata si cu un motor diesel de 800 de centimetri cubi, dezvoltat de producatorul german de trenuri de rulare FEV, potrivit editiei online a publicatiei India Times.

Potrivit unor surse din industrie, motorul diesel va avea sisteme de injectie Bosch, iar restul propulsorului va fi dezvoltat de Tata Motors si de FEV.

FEV, cu sediul central in Aachen, Germania, este o companie independenta care cerceteaza si dezvolta trenuri de rulare pentru industria auto. Colaborarea FEV cu producatorii auto indieni este mai veche, Mahindra beneficiind de tehnologiile FEV pentru automobilul hibrid Scorpio.

Initial, Tata Motors a anuntat ca Nano va avea un motor pe benzina de 623 centimetri cubi, cuplat la o cutie de viteze cu patru trepte. Ulterior, oficialii Tata au lasat sa se inteleaga ca Nano va fi echipat si cu un motor diesel, precum si cu un sistem de propulsie hibrid.

Tata Motors a prezentat modelul Nano in luna ianuarie a acestui an, iar comercializarea in India va incepe in ultimul trimestru al acestui an. Masina va costa 2.500 de dolari.

Initial, grupul Tata va produce anual circa 250.000 de modele Nano pe an, dar anticipeaza ca cererea va ajunge la un milion de unitati.

Indienii intentioneaza sa lanseze o versiune imbunatatita a modelului Nano si pe piata din Europa, in decurs de patru ani. Versiunea va fi in conformitate cu reglementarile Euro 5 privind emisiile de dioxid de carbon, iar protectia pasagerilor in caz de impact va fi imbunatatita.

De asemenea, constructorul auto indian a aratat ca se va concentra in primii doi-trei ani pe piata locala, inainte de a lua in considerare exportul modelelor Nano catre Africa, America Latina si Asia de Sud-Est.

Si alti constructori, printre care Ford, Volkswagen, Toyota, Honda Motor si Fiat, incearca sa produca masini mici pentru pietele emergente, unde avansul economic mare a sustinut cresterea cererii.

Sursa: Mediafax

Mai jos puteti vedea un mic material despre impactul pe care Nano il va avea in India