Actiunile Bayerische Motoren Werke AG (BMW), cel mai mare producator mondial de autoturisme de lux, au suferit vineri la bursa din Frankfurt cea mai drastica scadere din ultimii sapte ani, dupa ce compania a anuntat abandanorea tintei de profit pe 2008, pe fondul scaderii vanzarilor pe piata americana, a deprecierii dolarului si a cresterii preturilor la petrol si materii prime, informeaza Bloomberg. BMW a anuntat un profit net pentru trimestrul doi din acest an in scadere cu 32,7% fata de perioada similara a anului trecut si o scadere cu 0,9% a vanzarilor.

Valoarea actiunilor BMW a scazut cu 10,8%. In trimestrul mentionat, BMW a inregistrat un profit net de 507 milioane euro fata de 753 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut si sub asteptarile medii ale analistilor, care estimasera atingerea unui profit net de 703 milioane euro. In acelasi timp vanzarile au scazut cu 0,9% pana la 14,6 miliarde euro.

Acuzand inrautatirea conditiilor macro-economice din industria auto, BMW a anuntat renuntarea la obiectivul atingerii unui profit inainte de taxe de 3,78 miliarde euro pentru 2008. Valoarea actiunilor BMW a scazut cu 3,11 euro, pana la 25,80 euro, cea mai mare depreciere din 14 septembrie 2001.