Masinile blocate in trafic sau pe drumuri inzapezite vor putea comunica una cu alta in scopul decongestionarii traficlui si evitarea accidentelor rutiere, se arata in planurile Comisiei Europene dezvaluite marti, informeaza Breitbart.com. Sistemul va permite masinilor sa se atentioneze una pe alta cu privire la problemele ce pot aparea pe sosele si, in acelasi timp, va permite si controlorilor de trafic sa avertizeze soferii de posibile inconveniente si sa ofere solutii.

"Decizia Comisiei este una decisiva pentru atingerea scopului UE de a reduce accidentele rutiere. Transmitand mesajele urgente cat mai repede posibil catre cei aflati in trafic este un aspect crucial", a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.

Reding a mai adaugat ca 24% din timpul acordat condusului in UE este petrecut in blocajele rutiere si poate costa economia europeana 80 de miliarde de euro pana in 2010. "Salvand timpul pierdut prin noile vehicule "inteligente" vom putea economisi si bani", a declarat oficialul.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a subliniat faptul ca decizia va da "unda verde" producatorilor auto sa inglobeze noile sisteme in viitoarele masini, dar ca nu va obliga pe niciun cetatean UE sa achizitioneze noua tehnologie odata ce va fi disponibila pe piata.

Un scenariu tipic pentru utilizarea acestor sisteme ar fi cand o masina traverseaza o portiune de drum alunecoas si transmite un avertisment vehiculelor aflate in vecinatate. De asemenea, sistemul va permite centrelor de management al traficului sa infromeze soferii despre posibilele probleme aparute pe sosele si sa ofere solutii si rute alternative, transmitand informatia unui transmitator fix de pe marginea drumurilor care o va pasa mai departe autovehiculelor care trec pe langa el.

Desi nu s-a specificat o data anume cand acest sistem va fi disponibil, surse din cadrul Comisiei spera ca sistemul sa fie implementat pana in 2010-2011, scrie Breibart.com