Doi britanici vor sa doboare recordul mondial de viteza la sol pentru un vehicul propulsat exclusiv de vant si au construit masinaria Greenbird care are o panza solida in forma de aripa de avion, scrie BBC. Daca vor reusi sa mearga cu mai mult de 187 km/h in Australia, recordul va fi doborat.

Dale Vince si Richard Jenkins incearca sa depaseasca recordul pe lacul LeFroy, dar pentru ca tentativa sa aiba sanse de succes, lacul trebuie sa fie uscat, astfel ca cei doi asteapta momentul in care, concomitent cea mai mare parte a lacului e uscata iar vantul bate cu putere.

Vehiculul are o panza solida verticala, iar daca vantul bate cu putere, se pot atinge viteze de patru-sase ori mai mari decat cea a vantului, in functie di de suprafata de rulare.

Vince spune ca e 80% sigur ca recordul va cadea. Lacul australian, fiind unul sarat, are fundul extrem de plat, permitand vehiculului sa "navigheze" in orice directie. Suprafata lacului este de 500 km patrati.

Cei doi vor incerca sa bata recordul si pe gheata, tot cu masinaria propulsata de vant.

Vehicule propulsate de vant au fost testate inca de acum cateva secole, iar in Olanda erau folosite si pentru transportul pasagerilor, putand atinge viteze de peste 30 km/h.