Vor mai trece multi ani pana vom avea pe strazi masini electrice, insa in Japonia lucrurile stau cu totul altfel. Niponii incep sa monteze statii de incarcare la supermarketuri, restaurante si parcari, dispozitive unde soferii isi vor incarca bateriile masinii gratuit. In plus, exista un dispozitiv la care automobilul electric nu trebuie sa stea decat putine minute pentru a se incarca suficient, scrie Financial Times.

Prima masina electrica va intra pe piata din Japonia in 2009. Guvernul sustine si ajuta financiar investitiile ce trebuie facute in retelele de energie electrica. Totul, pentru a inlatura dezavantajele ce tin de autonomia mica a masinilor electrice.

Tot pentru o mai rapida raspandire a tehnologiei electrice se fac si imbunatatiri care sa-i convinga pe sceptici ca merita sa se gandeasca la o masina electrica. Astfel, compania Tokyo Electric Power a dezvoltat un aparat care genereaza suficient de multa energie incat in cinci minute sa incarce o masina electrica de dimensiuni mici pentru un drum de 40 km. Compania spune ca in 10 minute, autonomia ar putea ajunge la 60 km. Aparatul costa 36.000 de dolari, iar compania il testeaza cu Mitsubishi si Subaru, primii mari constructori ce vor lansa masini electrice pe scara larga in 2009, respectiv 2010.

Autoritatile din Japonia vor in mod serios sa vada cat mai multe masini electrice pe strazi. Astfel, regiunea Kanagawa vrea sa instaleze 150 de statii de incarcare in ideea de a avea pe sosele cel putin 3.000 de masini electrice, peste cinci ani. Guvernul de la Tokyo va ajuta regiunile si orasele care vor sa aiba o infrastructura pentru masini electrice. In plus, sunt promise si avantaje pentru soferii masinilor electrice, de la asigurari mai ieftine, pana la imprumuturi avantajoase.

Financial Times mai noteaza ca se vorbeste de posibilitatea ca cea mai mare companie postala din Japonia sa-si schimbe intreaga flota de 21.000 de masini, in vehicule electrice. Dar pana atunci vor mai trece ani buni.

Scopul Japoniei este ca in 2020, numai jumatate din masinile vandute in tara sa fie propulsate de motoare cu combustie interna.

Primele masini electrice care urmeaza sa fie lansate in Japonia vin de la Mitsubishi (un hatchback mic cu cinci usi numit MIEV ce va iesi in 2009) si de la Subaru (un microcar de doua usi numit R1 ce ar trebui sa vina in 2010).