Mezinul gamei Fiat, model supermini low-cost ce ar putea fi produs la uzina Zastava din Serbia, ar putea fi vandut cu preturi ce pornesc de la 6.500 de euro, scrie publicatia britanica Autocar. Masina va avea si un propulsor de 90 CP iar emisiile poluante ar trebui sa fie printre cele mai reduse din industria auto, sub 100 g CO2/km.

Publicatia britanica citeaza surse din Serbia care au dat detalii despre supermini-ul care se va plasa sub Panda si 500 in gama Fiat. Autocar foloseste numele Topolino pentru noul model, insa Fiat nu a dat informatii despre cum se va numi masina.

Masina va avea sub trei metri lungime si va fi disponibila cu versiuni de motoare pe benzina (aspirate dar si turbo) in doi cilindri de 65 si 90 CP. Masina ar trebui sa iasa pe piata in 2010 iar in tarile in curs de dezvoltare Topolino va fi vanduta de la circa 6.500 de euro, in timp ce pe pietele consacrate va fi pozitionata ca masina de oras stilata cu o serie de dotari suplimentare.

Fiat spune ca supermini-ul va fi una din cele mai "curate" masini de pe piata, cu emisii de circa 90 g CO2/km. In prezent pot fi numarate pe degete masinile cu emisii de sub 100 g/km.

Fiat a semnat in aprilie un memorandum de intelegere cu Zastava, iar la sfarsitul acestei luni producatorul italian ar trebui sa semneze cu autoritatile de la Belgrad actele prin care se va forma un joint-venture in care Fiat va avea 70% si va investi 700 de milioane de euro.

Fabrica din orasul Kragujevac ar trebui sa produca la anul circa 200.000 de masini iar in 2010 cam 300.000.

Uzina din orasul Kragujevac a fost afectata de bombardamentele NATO acum noua ani, iar de atunci reconstructia este lenta. Anul trecut uzina a produs 15.000 de masini, de patru ori sub capacitatea instalata, iar numarul angajatilor a scazut de la 11.000 in 2001, la circa 4.000. Uzina colaboreaza cu Fiat de mai bine de 50 de ani si este celebra pentru masinile Yugo care in anii '80 se vindeau si in SUA.