Industria auto europeana s-a alaturat clubului companiilor afectate de criza si cere imprumuturi avantajoase de stat in valoare de 40 miliarde euro si stimulente financiare pentru a elimina din parcul auto european vehiculele mai vechi de opt ani, scrie Financial Times.

Producatorii de masini au cerut prin intermediul Asociatiei Europene a Constructorilor de Automobile (ACEA) imprumuturi cu dobanzi scazute pentru a-i ajuta sa asigure o piata sustenabila pentru modelele din prezent si cele cu consum scazut de carburant.

"Producatorii de masini se confrunta cu consumatori tot mai ezitanti si solicita guvernelor sa raspunda, sa stimuleze economia, sa rezolve criza creditelor si sa readuca increderea consumatorilor", spune Christian Streiff, CEO PSA Peugeot Citroen, care detine presedintia rotativa a ACEA. "Numai atunci consumatorii vor avea increderea sa investeasca in noi vehicule", a adaugat el, mentionand ca imprumuturile propuse vor da un semnal binevenit consumatorilor, dar si pietelor financiare.

Propunerea vine dupa ce producatorii auto americani au primit unda verde sa imprumute 25 de miliarde dolari pentru investitii in tehnologii ecologice.

Cererea europenilor vine dupa ce Marea Britanie e ultima piata care a cunoscut scaderi substantiale in vanzarile de masini, -21% in septembrie.

Producatorii vor ca numarul masinilor mai vechi de opt ani sa scada, fiindca in Occident acestea reprezinta 36% din tot parcul auto. Eliminarea lor, spun ei, ar reduce emisiile totale ale vehiculelor de pasageri cu 4,5%.