PSA Peugeot-Citroen studiaza doua amplasamente din Polonia, tara care este favorita in cursa pentru viitoarea uzina de motoare pe care francezii vor s-o construiasca in estul Europei, sustine ziarul polonez Puls Biznesu. Pe lista se mai afla Romania, Turcia si Ucraina, iar polonezii spun ca proiectul este in valoare de aproape 800 milioane euro. Tot ce putem spera este ca nu se va repeta povestea Mercedes, despre care s-a scris luni bune ca va veni la noi, iar pana la urma a ales o alta tara din zona (Ungaria).

Francezii sunt interesati de terenuri langa orasele poloneze Lodz si Rzeszow, iar pentru primul dintre ele lucrurile sunt mai avansate si s-au semnat contracte preliminare cu proprietarii de terenuri din zona, mentioneaza editia electronica a ziarului.

Ministrul adjunct al economiei din Polonia va merge in Franta sa sustina candidatura tarii sale, in ciuda crizei curente care determina multe companii sa-si amane planurile de investitii.

Sursele citate de publicatia poloneza spun ca proiectul este in valoare de aproape 800 milioane euro, va crea 4.000 de locuri de munca, iar oficialii din Polonia vor merge in noiembrie in Franta pentru discutii.

Locul ar trebui sa fie ales pana la finele acestui an. La uzina vor fi construite motoare mici, in trei cilindri, cu capacitate de sub un litru si emisii de dioxid de carbon extrem de reduse, sub 100 g/km.

PSA a vandut anul trecut 3,22 milioane automobile, in crestere cu 4% fata de 2006. In Europa grupul a vandut 2,05 milioane masini, dintre care 1,1 milioane au fost Peugeot, iar restul de circa 950.000, Citroen. Grupul a avut 12,8% din piata. In Romania, Peugeot a vandut anul trecut aproape 17.000 de vehicule, iar Citroen s-a apropiat de 5.000.