Constructorii auto General Motors (GM), Ford si Chrysler ar putea fi fortati sa intre in faliment pe fondul incetinirii economiilor si al declinului vanzarilor de masini in SUA, relateaza Bloomberg. Dupa comentarii pesimiste ale agentiei de rating financiar "Standard and Poor's", actiunile General Motors au scazut cu peste 31%, iar ale concurentului Ford cu aproape 22%. In aceste conditii, General Motors si Chrysler, au inceput deja discutiile legate de fuziunea a doua dintre cele mai mai cunoscute nume din industria automobilelor din SUA.

Cei trei mari constructori auto au ajuns in aceaasta situatie in conditiile in care inrautatirea crizei creditului face din ce in ce mai dificil obtinerea unui credit pentru cumparatori si ingreuneaza finantarea operatiunilor de catre dealeri.

Vanzarile in aceasta industrie au scazut, in SUA, in septembrie, cu 27 de procente, cel mai semnificativ nivel din ultimii 17 ani.

S&P a anuntat, joi, ca ratingul pentru datoriile GM si Ford, aflat deja cu sase trepte sub nivelul care recomanda investitiile, ar putea fi redus din cauza "provocarilor" cu care se vor confrunta producatorii auto in 2009.

Aceasta perspectiva a coborat cotatia GM pana la cel mai redus nivel din ultimii 58 de ani la bursa de la New York, o actiune valorand 4,76 dolari, in timp ce o actiune Ford se tranzactiona cu 2,08 dolari, cea mai mica cotatie din 1982 si pana in prezent.

General Motors si Chrysler ar putea fuziona

General Motors si compania Chrysler au inceput deja discutiile in vederea unei fuziuni, relateaza AFP, care citeaza editiile online ale ziarelor americane.

"Discutiile dintre General Motors si Cerberus Capital Management, societatea cu capital de investitii care detine Chrysler, au inceput in urma cu o luna, dar nu se stie deocamdata daca negocierile vor duce la un acord in acest sens", scrie New York Times.

Cotidianul Wall Street Journal, care citeaza la randul sau surse din interiorul discutiilor, a precizat ca Cerberus Capital Management, companie care detine 80,01 la suta din Chrylser si 51 la suta din General Motors AC Financial Services, a propus vanzarea productiei de autoturisme Chrysler gigantului General Motors.