Autoritatile din capitala Chinei au introdus incepand de luni restrictii de circulatie pentru automobile, in functie de numarul de inmatriculare, in ideea de a reduce nivelul poluarii din oras, scrie BBC. Restrictii asemanatoare au fost introduse si in timpul Jocurilor Olimpice din august, cand nivelul poluarii a scazut semnificativ. Ideea de baza este ca fiecarui automobil ii va fi interzis sa circule o zi din saptamana pentru a se reduce cu 800.000 numarul masinilor care circula zilnic pe strazile Beijingului.

Capitala Chinei a avut strazi mai libere si aer mai curat in timpul Olimpiadei, datorita restrictiilor, iar autoritatile spera ca reintroducerea lor va reduce traficul auto cu 6,5%. Multi locuitori se bucura ca restrictiile sunt impuse din nou, dar sunt si oameni care spun ca regulile sunt foarte complicate.

Luni, cei care aveau placute de inmatriculare ce se termina in unu sau sase trebuie sa-si lase masina acasa, iar marti va fi randul celor cu doi si sapte la urma. Presa a scris ca in perioadele in care poluarea va atinge niveluri exceptional de mari, se vor impune restrictii prin care va fi interzisa circulatia a jumatate dintre cele 3,4 milioane de masini din capitala Chinei.

In timpul Jocurilor Olimpice au fost inchise si fabricile din oras pentru ca aerul insuportabil din oras sa devina respirabil. Se pare ca in nici o alta luna august din ultimul deceniu aerul din Beijing nu a fost atat de curat, insa zilnic o mie de masini se adauga la parcul auto urias al capitalei Chinei.