Lancia vrea sa-si extinda puternic gama de modele, iar pana in 2012 va lansa un SUV, un coupe si un model de clasa mica, parte a planului prin care vrea sa-si dubleze vanzarile pe plan mondial, dupa multi ani slabi, scrie revista britanica Autocar.

Planul e supervizat de Olivier François, seful marcii, dar va trebui aprobat si de oficialii de prim rang ai fiat Group. Planul e cladit in jurul a trei modele cheie: noua generatie Ypsilon, nouia Delta, lansata recent in Europa, si un model de clasa mica bazat pe Fiat Punto, masina ce va fi pozitionata intre aceste doua modele.

Va exista insa si un coupe, cunoscut in prezent sub numele de cod Fulvietta, care va imprumuta cate ceva din look-ul conceptului Fulvia, prezentat in 2003 la Frankfurt. Surpriza e ca italienii se gandesc si la un crossover - SUV pe platforma lui Bravo, seful Lancia fiind de parere ca desi exista un sentiment anti-SUV-uri, totusi cerere pentru modele mai mici si mai usoare va exista in segment.

Lancia a vandut anul trecut circa 120.000 de masini pe plan mondial, anul acesta si-a propus 150.000, iar la anul 180.000. Tinta principala este atingerea unui nivel de 300.000 de masini dupa 2010, insa ramane de vazut daca dificultatile economice nu vor ingreuna atingerea obiectivelor.

Lancia e prezenta de la jumatatea lui 2005 si in Romania, adusa de Autoitalia. Anul trecut doar 32 de romani au cumparat masinile brand-ului, aproape 90% alegand modelul de clasa mica Ypsilon.

Gama Lancia contine modelele Ypsilon, Musa, Thesis si Phedra. Noua Delta va intra pe piata romaneasca in noiembrie.