Toyota va lansa in Romania noua generatie Avensis in ianuarie sau februarie 2009, in timp ce supermini-ul iQ ar trebui sa ajunga in martie la noi. SUV-ul de oras Urban Cruiser, prezentat si el la salonul de la Paris, ar trebui sa ajunga in showroom-urile din tara in luna mai anul viitor, au spus pentru Hotnews.ro reprezentantii Toyota Romania.

Producatorul spune ca motoarele noului Avensis sunt mai puternice, designul e imprumutat de la modelele Lexus IS si GS, iar emisiile de CO2 sunt mai scazute. A treia generatie a modelului de clasa D e construita in Marea Britanie. Prima generatie Avensis a aparut pe piata in 1997. Anul trecut s-au vandut aproape 2.000 de masini Avensis in tara, crestere de peste 50% fata de 2006.

Toyota va aduce in primavara lui 2009 in Romania cea mai mica masina din gama sa, iQ, model de trei metri lungime care va fi lansat in noiembrie pe piata din Japonia cu preturi de la 14.000 de dolari. Masinuta are patru locuri, dispune de un motor de un litru, iar consumul mediu anuntat de producator e un pic peste 4 litri/100 km. Niponii spun ca iQ e "ultra sigura", pentru ca vine cu noua air-bag-uri in varianta de baza.

Japonezii vor mai lansa la anul in tara si crossover -SUV-ul Urban Crusier, model construit pe platforma lui Yaris si gandit a fi poztionat sub RAV4. Va avea un diesel de 1,4 litri si un motor pe benzina de 1,3 litri iar tinta anuala de vanzari pe plan mondial este 30.000 de unitati.

Anul trecut in Romania s-au vandut 10.300 de masini Toyota, dintre care 800 au fost vehicule comerciale. Cel mai vandut model a fost Yaris, cu peste 2.300 de unitati si Avensis cu aproape 2.000.