Grupul Volkswagen va reduce productia la uzina din capitala Slovaciei, Bratislava, ca urmare a scaderii cererii pentru SUV-uri premium, noteaza Automotive News. In uzina central europeana sunt produse SUV-urile Audi Q7, Porsche Cayenne si Volkswagen Touareg, iar productia va fi redusa cu mai mult de 10%. Si in Romania, dupa noua luni, vanzarile celor trei SUV-uri sunt in scadere.

Circa o treime dintre cei 8.500 de angajati vor fi pusi pe program redus pana la sfarsitul anului, urmand ca pauza de sarbatori sa inceapa cu o saptamana mai repede. VW spune ca nu are de gand sa faca disponibilizari. In martie. la aceeasi uzina a inceput si productia modelului Skoda Octavia si se zvoneste ca VW are de gand sa transfere in Slovacia o parte din productia unei uzine din Spania, unde productivitatea e mai redusa iar salariile mai mari, comparativ cu Slovacia.

Anul trecut, in Slovacia s-au produs 77.000 de masini Audi si 126.000 Volkswagen, iar per total, in tara central europeana productia s-a apropiat de 600.000 de unitati, adica de trei ori mai mare decat Romania, la o populatie de trei ori mai mica.

In Slovacia, in afara de VW mai produc masini Kia si PSA Peugeot - Citroen.

In Romania, dupa noua luni, vanzarile celor trei SUV-uri sunt in scadere: la Q7 scaderea e de 30%, la sub 350 de masini, la Cayenne e -15%, iar la Touareg 4%, la sub 1.000 de unitati.