Producatorul auto american Chrysler a anuntat ca anul acesta va suprima un sfert din efectivele sale administrative si interimare. 5.000 de salariati din cei 18.500 angajati in aceste sectoare urmeaza sa isi piarda locurile de munca in urmatoarele luni, noteaza AFP.

Chrysler mizeaza pe o serie de plecari voluntare in noiembrie, iar daca va fi nevoie vor fi facute si concedieri in ultima luna a anului.

Proprietarul Chrysler, fondul de investitii Cerberus Capital, incearca sa vanda compania si poarta discutii cu mai multi producatori, printre care General Motors si Renault - Nissan.

Chrysler e afectat puternic de criza, iar joi a anuntat ca va inchide cu un an mai devreme uzina producatoare de SUV-uri din statul american Delaware, care trebuia sa-si inceteze activitatea abia la finalul lui 2009. Inchiderea inseamna ca 1.000 de oameni vor ramane fara locuri de munca, iar alti 825 isi vor pierde job-urile, dupa ce va fi eliminat un schimb la uzina din Ohio.

Vanzarile Chrysler au scazut cu 25% anul acesta, iar la Dodge Durango, unul din modelele construite in Delaware, scaderea a fost de 54%.

Cerberus a cumparat 80,1% din Chrysler Holding LLC in august anul trecut pentru 7,4 miliarde dolari. Holdingul e format din producatorul auto Chrysler LLC si din divizia de servicii financiare Chrysler Financial.

Vanzarile Chrysler in Romania au scazut cu 34% in primele noua luni si sunt modeste: 112 unitati, dintre care 77 modelul 300 C.