Agentia Moody's a anuntat astazi reducerea rating-urilor pe termen lung ale Renault si Peugeot, de la Baa1, la Baa2, din cauza performantelor operationale sub asteptari ale celor doua companii, noteaza Moody's.

Reducerea rating-ului Renault reflecta incapacitatea companiei de a-si imbunatati performantele operationale, evidentiata de noile tinte stabilite de Renault pentru marja operationala care au fost reduse de la 4,5% pentru 2008, la 2,5 - 3%, pe fondul mediului economic care se detereioreaza. Moody's nu asteapta schimbari majore in 2009, cand provocarile vor fi puternice, insa francezii pot gasi la anul solutii pentru a mai absorbi slabiciunile.

Si la Peugeot, rating-ul a coborat cu o treapta, la Baa2, din cauza performantelor operationale care au fost sub asteptarile Moody's. Peugeot si-a redus de asemenea estimarile privind marjele operationale dar Moody's spune ca, desi o schimbare puternica nu e de asteptat in 2009, compania e capabila sa gaseasca solutii pentru a absorbi slabiciunile. Totusi, Peugeot are o perspectiva stabila deoarece balanta datoriilor este echilibrata iar profilul lichiditatilor este stabil.

Renault simte efectele crizei si din cauza scaderii vanzarilor va inchide toate uzinele sale din Franta pentru una-doua saptamani, iar uzina Dacia va opri productia pentru patru zile.

Peugeot a anuntat ca va face reduceri masive de personal si va diminua productia cu 20% in acest trimestru, fiind posibila si inchiderea definitiva a unor fabrici, chiar si din Franta, unde PSA are sase unitati de productie.