Vanzarile de masini noi din Romania ar putea sa scada drastic anul viitor, cu un procent de 30%, daca taxa de poluare, care incurajeaza venirea de automobile vechi din import, nu va fi modificata la 1 ianuarie 2009, a spus, pentru HotNews.ro, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe.

"In 2009, cu aceasta taxa, ar fi o performanta daca piata va depasi 200.000 de masini pe an", a spus Stroe. Vanzarile de automobile au depasit anul trecut 300.000 de unitati, iar anul acesta e de asteptat sa scada usor.

Stroe a mai precizat, intr-o conferinta auto organizata de Mediafax, ca taxa de poluare ar trebui corectata neaparat de la inceputul lui 2009 pentru ca altfel industria auto locala "va fi distrusa".

El considera ca trei sferturi din cei 400 de producatori de componente auto din tara ar putea avea grave probleme financiare din cauza ca nu apartin unor mari lanturi internationale ci depind foarte mult de o anumita firma pentru care produc.

Statisticile arata ca pe primele noua luni ale anului vanzarile de masini noi au scazut usor, insa cele de masini de ocazie s-au dublat si e de asteptat ca tendinta sa continue pana la finalul anului. Datele arata ca vanzarile de masini second-hand au crescut si mai mult de la introducerea noii modalitati de calcul a taxei auto, la 1 iulie, iar ponderea masinilor mai vechi de 10 ani a crescut de la 7% din totalul masinilor second-hand la peste 40% in prezent.