Francois Fourmont, director general Dacia: Daca situatia se va înrautati, unii dealeri Dacia s-ar putea sa inchida activitatea
"De activitatea Dacia depind peste 120 000 de locuri de munca din Romania, atat la furnizori, cat si in reteaua comerciala. Spre deosebire de Dacia, dealerii nu exporta masini, ei le vand in orasele unde sunt prezenti. Or scaderea puternica a vanzarilor in urma importurilor de vehicule second hand risca sa duca in cazul multor dealeri la necesitatea diminuarii numarului de angajati, iar daca situatia se va inrautati, unii dintre acestia s-ar putea vedea nevoiti sa isi inchida activitatea", a declarat directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont.
El a aratat ca o situatie la fel de dificila o parcurg unii furnizori care depind de comenzile facute de Dacia. "Diminuarea productiei noastre are deci un efect care se resimte atat in amonte - la furnizorii nostri, cat si in aval - la dealeri", a afirmat Fourmont.
Cel mai concludent exemplu este producatorul de componente Leoni, de pe platforma Dacia din Mioveni, care a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, disponibilizarea a 10% dintre angajati. In ceea ce priveste situatia personalului Dacia, directorul Fourmont a spus ca producatorul auto isi mentine planul de angajari pentru 2008, insa in 2009 pozitia in domeniul locurilor de munca va fi stabilita in functie de evolutia vanzarilor
De asemenea, el a precizat ca in contextul actual, "de mare incertitudine", proiectele de investitii sunt reanalizate, iar cele care pot fi amanate sunt inghetate, fara a pune insa in discutie investitiile in calitate si cele in noi produse. Principalul motiv pentru scaderea pietei auto romanesti este, in opinia sefului Dacia, importul masiv de masini second-hand dupa 1 iulie, cand taxa auto a fost redusa semnificativ pentru masinile vechi, aflate la prima inmatriculare in Romania, si a crescut usor in cazul autoturismelor noi.
"Dacia nu se teme nici de concurenta, nici de competitie. Insa nu putem vorbi nici de una, nici de alta, atunci cand vezi cum Romania este invadata, incepand de la 1 iulie, de masini vechi de ocazie importate. (...) Daca veti merge in judetele din vestul Romaniei sa vedeti pe marginile drumurilor sau in curti cum arata masinile care asteapta sa fie inmatriculate, veti intelege ca nu este vorba de nici o competitie, ci de transformarea accelerata a Romaniei in lada de gunoi auto a Europei Occidentale", a adaugat Fourmont.
El a aratat ca desi exporturile sunt in crestere, acestea nu pot determina o productie mai mare intrucat atat piata interna, cat si cele europene sunt in scadere. "Cota noastra de piata este in crestere in toate tarile unde exportam (...) Insa, in conditiile in care pietele scad brutal, asa cum a fost cazul in luna octombrie, iar aceasta tendinta risca sa se accentueze in lunile viitoare, cresterea cotei noastre de piata nu poate compensa prabusirea generala a pietelor auto. Pentru a da un singur exemplu, in octombrie 2008 am vandut in Romania 6.664 masini, fata de 9.094 in octombrie 2007 (in scadere cu 36,4%), insa cota noastra de piata a crescut de la 28% la 29% pe o piata care a scazut cu 30%", a explicat Fourmont.
Vanzarile Dacia (autoturisme si vehicule comerciale) au crescut cu 17,6% in primele zece luni la nivel mondial, de la 185.947 unitati in intervalul ianuarie-octombrie al anului trecut la 218.630 autovehicule in aceeasi perioada din acest an.
Sursa: Mediafax

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
NU ati invatat nimic de cand sunteti in romania cu r mic.
Pai daca invatati, il "capacitati" pe premier printr-o "oferta" generoasa si aveati o ordonanta de urgenta cu ceea ce voiati sa scrieti in ea.
Din pacate ati vrut sa fiti corect. Si unde? In tara lui / vodafone!
Daca masina pe care o construiti era ceva mai mult decat un cazan pe 4 roti facut la limita bunului simt, daca faceati de pilda alte doua-trei variante cu design si echipare diferite pe aceeasi platforma pentru diferite segmente de public, daca... multe daca... probabil ca nu atat de multa lume ar fi preferat sa-si cumpere o masina la mana a doua din Occident in aceiasi bani.
Asta e esenta pietei unice. Sa impiedice guvernele nationale sa puna taxe pentru a sprijini constructorii locali in detrimentul concurentei si implicit impotriva intereselor consumatorilor.Vreti sa cumpere romanii mai mult masina dvs.? Creati una mai buna din toate punctele de vedere. Sau mai ieftina.
Iar cazanele se pot elimina nu cu taxe ilegale, domnu' dealer Tariceanu, ci cu legi europene si cu aplicarea lor la testarea si verificarea starii masinilor existente si/sau inmatriculabile. Faceti o tura pe la RAR si vedeti care mai e cursul spagii. In Germania nu circula cazanele pe strazi ca n-au voie de la TUV.
Cat despre protectionism, ia povesteste-mi ce face acum guvernul britanic pentru a-si proteja sistemul bancar infect...
dar marile genii franceze au cersit de la taricel o taxa protectionista ani buni in care economia mergea cat de cat.asa ca e o mica mare diferenta, nu???!!!!
Insa nu-mi aratati paiul din ochiul Dacia atunci cand in ochiul altora (inclusiv al nemtilor) se afla ditamai baobabul...
Si ideea era ca nu trebuie sa toleram la infinit practici fanariote gen vacaroiu si daewoo...
sunt convins ca Passat-ul din '97 era masina, dar de atunci au trecut 11 ani, si din pacate nici Passat-ul de azi nu se mai apropie de cel de acum 11 ani, sau cel de acum 20 de ani. In general lucrurile nu se mai fac la fel de trainic ca in trecut. Concurenta.....
Insa inainte de a lovi in Logan precum multi dintre noi, trebuie sa avem in vedere conceptul care a stat la baza realizarii Logan: o masina ieftina care sa corespunda cerintelor unui anumit segment de piata. Iar cei care se bucura sa ataseze marcii nationale tot felul de epitete gen "cazan pe roti" ar trebui sa vada cifrele cu vinzari din tari precum Germania, Franta, Austria etc. Pina la urma cifrele spun cine are dreptate.
Si nu uitati ceea ce a raspuns domnul Ford cind a fost intrebat (mai pe la batrin ete) de un reporter care crede ca este cea mai buna masina. Raspunsul a fost f.f.clar: Masina noua!! Aviz amatorilor de masini uzate.
Dar nu e nimic grav - si nici nou - daca nu s-ar intampla asta nu as fi permanent constient ca sunt pe un forum tipic romanesc, unde si dumneavoastra, ca tot romanul, "va pricepeti".
Repetati dupa mine: "Doar pentru ca am vazut cateva buletine de stiri si am inteles aproximativ, nu sunt obligat sa deschid gura si sa-mi manifest ignoranta." Spuneti-o ca pe o mantra de fiecare daca cand vreti sa intrati intr-o discutie, si s-ar putea chiar sa va fi fost de ajutor, cel putin cu asta. Pentru ca, altfel, economia e ceva mai complicata, si n-am pretentia sa va luminez dintr-un post.
Eu am nevoie de o masina, acum, repede.
Nu am bani pentru o masina noua. Nici nu prea mai sunt masini noi ieftine. Loganul de 5000 Euro a disparut demult...
Deci nu am bani si nici banca nu-mi mai da asa usor credit pe criza asta sau poate chiar imi este frica de modul arbitrar in care banca imi schimba dobanda. Ca rezultat nu ma imprumut.
Eu totusi am nevoie de masina acum si prin urmare cumpar una la mana a doua.
Simplu.
E atat de simplu incat sunt convins ca si dealerii de masini au inteles mecanismul.
Ma intreb de ce nu se ieftinesc produsele, daca tot a scazut cererea si daca tot avem o piata libera...
Erau mai bune daciile vechi ? De bine de rau au disparut rablele de pe drumuri.
O masina nemteasca din 1995-2000 face fatza unui Logan nou si e mai competitiva ca pret.
Apoi, nu e prea frumos cand Logan iese in varianta NEstilizata cand putea de la inceput sa fie o masina 'europeana'
Francezii sa inceteze sa ne considere prosti, sa ne pacaleasca cu o restilizare sa cumparam o masina noua. Sa fie..europeni !
btw - sunt posesor de Logan si chiar l-as schimba tot cu Logan; ce optiuni imi ofera domnul Fourmont?
ar trebui sa incepem sa redevenim patrioti. buna, rea, dacia este brand romanesc si trebuie sa-l aparam.
cand va incepe productia fordului, banuiesc ca la fel se va spune.
m-am uitat pe site-uri nemtesti secon had dupa logan. am ramas placut surprins sa vad ca acestea se vind cu foarte multi km la boed, multele depasind 100000 km. nu mai improscati cu noroi tot ce se face in tara. de aceea am ajuns, unde am ajuns.
mercedes, vw, gm, opel, au cerut ajutor statului, pentru ca sunt in criza. inseamna ca si ei fac '' cazene'', cum spunea cineva inaintea mea?
guvernul nu ar fi trebuit sa cedeze asupra taxei. trebuia sa o mareasca, nu sa o scada. ajungem groapa de gunoi a jafurilor din occident.
ginditi-va ca se vor pierde multe locuri de munca in industria orizontala, cea care aprovizioneaza industria auto.
trebuie sa ne ajutam singuri.
sa incercam sa cumparam, daca se poate, numai produse romanesti. chiar daca sint de o calitate mai slabuta, sa le dam o sansa.
cumparind produse de afara, ii ajutam pe altii sa trewaca de aceasta criza, iar producatorii nostrii se duc de ripa.
cei nascuti dupa '90, sunt sigur ca o sa ma injure, dar hai sa ne ajutam singuri. sa impunem un mic boicot produselor straine.
doamne, da-i romanului mintea de pe urma si trezestel in al 12-lea ceas.
taxe mai mari pentru masinile second hand, indiferent de ce euro are.
La noi pur si simplu nu exista ideea ajutorului reciproc, si nici nu cred ca se va forma. In alte tari se intampla, la noi nu.
Ce nu inteleg este de de ce politica taxei de prima POLUARE inseamna pentru noi, cei care gandim cum votam, un dezastru social, economic si ecologic.
Social - datorita celor care isi vor pierde locurile de munca datorita acestei taxe idiot gandite!
Economic - pentru ca Guvernul cheltuie bani grei cu programul RABLA pentru reinoirea parcului auto in timp ce de fapt acesta taxa il invecheste
Ecologic - desi numarul masinilor in inscrise circulatie a crescut in Romania in ultimii ani, macar erau noi. Acum creste exponential cu masini care sunt produse marea majoritate acum 8-10 ani. Sa traiasca bine copii nostri!!!
Cat ne costa un somer? Cat ne costa un bolnav de asm? Cati bani aruncam pe apa sambetei? - ORICATI PENTRU VOTURI!!!
Legat de calitatea LOGAN-ului nu pot sa spun decat ca orice masina care are 4 roti si face acelasi lucru ca un Ferrari (adica merge de la A la B) este buna! La urma pentru mine - platitor de TAXE - raman motivele invocate mai sus!