Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca imprumutul de un miliard de euro pentru Opel "nu este inca sigur" si ca discutiile vor continua, urmand ca o decizie sa fie luata pana de Craciun. Merkel a avut luni o reuniune de urgenta cu directorii de la Opel, divizie a gigantului american General Motors, pentru gasirea unor solutii de ajutorare a constructorului auto german, grav afectat de criza financiara. Presa germana a scris ca executivul a fost solicitat sa acorde Opel garantii guvernamentale de credit in valoare de doua miliarde de euro.

Constructorul, cu aproximativ 25.000 de angajati in toata Germania, ceruse autoritatilor, la sfarsitul saptamanii trecute, garantii de credit pentru a-si asigura finantarea.

Aceste garantii vor fi necesare "daca situatia economica de la General Motors se va degrada in continuare", spune Opel intr-un comunicat.

Potrivit publicatiei germane Focus de luni "Opel are nevoie de doua miliarde de euro pe care GM nu ii poate da".

Potrivit Der Spiegel, GM "are datorii la Opel in valoare de mai multe miliarde de euro".

Roland Koch, ministru al landului Hesse, a declarat la radio Deutschlandfunk ca Opel ar avea nevoie de circa un miliard de euro, dar a avertizat ca Germania nu este pregatita sa aloce banii pe care SUA nu au putut sa-i achite.

Guvernul german este gata sa negocieze cu Opel, dar nu este pregatit sa ofere ajutoare pentru sectoare industriale intregi afectate de criza, a spus ministrul de finante german, Peer Steinbrueck.

Totusi, oficiali ai Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei si ai Landurilor germane vor discuta marti despre ingrijorarile ample provocate de intreg sectorul auto.

Industria de automobile din Germania are circa 750.000 de angajati si constituie sectorul cheie al primei puteri economice din Europa.