Producatorii auto americani au pledat in fata Congresului pentru a primi ajutoare de urgenta. Senatorii spun: Dovediti ca le meritati!
Producatorii spun ca au nevoie de bani ca de aer si se jura ca-i vor folosi cu cap
"Cereti enorm de mult si ma astept ca aceste 25 de miliarde sa nu reprezinte sfarsitul solicitarilor", spune senatorul democrat de Connecticut, Chris Dodd.
Sefii General Motors Corp., Ford Motor Co., Chrysler LLC si ai sindicatului UAW cer frenetic ajutoare de mai bine de o luna, de cand criza s-a acutizat. Ei spun ca fac deja reduceri de costuri, au in plan modele economice si subliniaza ca sunt gata sa faca sacrificii mari pentru a ramane pe piata.
"Industria noastra, care reprezinta adevarata economie a Americii, are nevoie de un pod care s-o ajute sa treaca prapastia financiara ce s-a deschis in fata noastra", spune Rick Wagoner, sef al GM.
Presedintele Chrysler, Bob Nardelli spune ca a luat in calcul si posibilitatea de a intra in faliment si adauga ca ajutorul guvernamental e singura solutie pentru o companie ce ar putea ramane fara lichiditati pana la finele anului. "Suntem intr-o situatie foarte fragila", avertizeaza el.
Sefii din industrie spun la unsion ca efectele ar fi devastatoare daca producatori nu sunt ajutati. Un tsunami economic s-ar abate asupra Americii daca titanii industriei auto nu sunt ajutati de guvern cat mai repede. "Daca vreuna dintre companii va da faliment sunt convins ca va mai atrage inca una, daca nu chiar toate trei vor cunoaste aceeasi soarta", spune Ron Gettelfinge, presedintele puternicului sindicat UAW.
Senatorii nu resping ideea de ajutor, insa vor dovezi clare ca banii vor fi utilizati bine
Daca producatorii auto au pus accent pe planuri, senatorii le-au atras atentia ca au gresit in trecut si spun ca se indoiesc de capacitatea marilor companii de a face suficient de multe reduceri pentru a se pune pe picoare fara a fi nevoie sa revina pentru ajutor din nou.
"Suntem rugati aici in Senat sa facilitam crearea unui sector auto mai puternic si competitiv, sau sa mentinem o piata care esueaza?", se intreba senatorul republican de Alabama, Richard Shelby.
Antipatia fata de cererile industriei auto a venit din ambele tabere, chiar si democratul Dodd, care sustine cererile industriei auto, spunea ca jucatorii de pe piata au fost "lipsiti de viziune". Senatorul democrat de New York Charles Schumer este si el de partea "greilor" din auto insa adauga ca planurile lor trebuie sa fie prezentate in detaliu. "Vrem sa ne dea asigurari ca nu vor reveni peste sase luni in aceeasi barca gata sa se scufunde, cerandu-ne 50 de miliarde de dolari ca sa astupe alte gauri", spune el.
Alti senatori au spus ca sectorul auto e unul cheie si trebuie ajutat. Daca guvernul da 25 de miliarde pentru salvarea unei singure banci, e clar ca intreg sectorul auto merita aceasta suma, e de parere Sherrod Brown, senator democrat de Ohio.
Totusi, nu toti sunt de acord cu directionarea unor sume atat de mari spre sectorul auto. Sunt voci care spun ca acesti bani nu vor salva industria: "Ajungem la vanzari anuale de 10 milioane de masini in tara asta si e posibil sa nu avem nevoie de trei producatori nationali", crede Bob Corker, senator republican de Tennessee. In anii trecuti s-au vandut cam 15-16 milioane de masini in SUA.
Constructorii auto au trebuit sa raspunda si la intrebari mai delicate in legatura cu imprumuturile guvernamentale de 25 de miliarde dolari. Au spus fiecare cat ar dori: General Motors vrea cam 10-12 miliarde dolari, iar Chrysler si Ford se gandesc la cate 7 miliarde. Sumele se bazeaza pe cotele de piata.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Acesti bani se vor duce, din pacate, tot in niste buzunare bogate!
In final cred ca vor primi acesti bani.
Administratia Bush a renuntat acum 4 zile sa mai cumpere active "toxice" pt. a salva banci si din planul Paulson de 700 miliarde nu s-au acordat nici macar 100 de miliarde. Congresmenii l-au chemat in comisie pe Paulson sa explice de ce si-a schimbat opinia si nu mai vrea sa dea ajutor de stat gratuit ci vrea sa actioneze comercial: bani in schimbul actiunilor.
Republicanii si Bush au respins ideea lui Obama (care vrea inca un plan de tip Paulson pentru 1 milion de someri si pt. cei care sunt amenintati cu expulzarea din case) si au revenit la ideologia de baza a respingerii interventionismului de stat. O majoritate de americani se opun acestor ajutoare si considera ca acestea nu fac decat sa prelungeasca starea de confuzie si criza.
Sa intre in faliment GM si restul, vor fi 1 milion de someri in plus, dar companiile vor fi obligate sa se bazeze pe eforturi proprii, vro schimba de modele de masini, vor incerca sa propuna masini mai ieftine, etc. Daca vor primi ajutoare normal ca vor incerca sa-si bage in buzunar o felie cat mai mare, e clasic.