Toyota va opri doua zile in plus productia in decembrie la uzinele din SUA si Canada si va disponibiliza 250 de muncitori temporari, dupa ce estimarile arata ca 2008 va fi primul an de scaderi dupa 13 ani in care vanzarile sale in SUA au tot crescut. In ianuarie vor urma si reduceri ale productiei la unele modele de mari dimensiuni, in ideea de a mentine profitabiltatea in aceste conditii grele, noteaza The Wall Street Journal.

In ianuarie, asiaticii vor injumatati productia minivan-ului Sienna la uzina din Indiana si vor scadea productia uzinei din Georgetown, Kentucky, unde se fac sedan-urile Camry si Avalon. Afectata va fi si productia pick-up-ului Tacoma, realizat la Fremont, California, intr-un joint-venture cu General Motors. Aici va fi eliminat un schimb.

Ca parte a planului de restructurare, Toyota ca concedia 250 din cei 500 de angajati pe perioada determinata de la Georgetown, insa nu va da afara niciun angajat pe perioada nedeterminata.

Masurile sunt o dovada ca Toyota, care de ani de zile isi creste vanzarile si s-a extins masiv pe glob, se zbate sa-si mentina profitabilitatea pe o piata in care vanzarile de pick-up-uri si SUV-uri, masini care aduc cel mai mare profit, scad.

Japonezii estimeaza ca vor vinde 2,2 milioane de vehicule in SUA anul acesta, mult sub cele 2,62 milioane de anul trecut. Recent, compania si-a revizuit masiv in scadere prognoza pentru profit in anul fiscal 2008 - 2009.