Salariatii celor 12 societati furnizoare de componente catre Uzina Dacia din Mioveni vor intra in somaj tehnic, incepand de joi, 20 noiembrie, si pana pe 7 decembrie, ca urmare a intreruperii activitatii de productie de la Dacia, transmite NewsIn.

Vor fi afectati angajatii de la Leoni Mioveni, Leoni Pitesti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL si A.S.I. (furnizor punti).

Potrivit liderilor Sindicatul Automobile Dacia (SAD), care ii reprezinta si pe angajatii acestor furnizori, incepind de joi vor ramine acasa in jur de 2.000 de oameni.

Salariatii vor fi platiti in functie de contractul colectiv de munca negociat cu fiecare administratie in parte, remuneratiile fiind intre 75 si 85%.

La Uzina Dacia isi vor continua activitatea doar muncitorii de la Centrul CKD si o parte din desfacere. Potrivit estimarilor viceliderului SAD, Ion Iordache, in fiecare zi vor merge la serviciu in jur de 3.000 de angajati.

"Uzina nu se inchide. Este oprita temporar si exista anumite sectoare unde se va lucra normal. Nu pot face aprecieri exacte. Cred ca in jur de 3.000 de oameni vor veni la serviciu, dar aceasta cifra va fi fluctuanta in functie de cerintele zilnice. Pierderile sunt mari, dar nu uriase. Situatia este ingrijoratoare pentru 2009. La celelalte firme reprezentate de SAD s-au format comisii paritare pentru stabilirea programului de lucru pentru finalul anului," a declarat Iordache.

Numarul muncitorilor de la Uzina Dacia care vor intra de joi in somaj tehnic pana pe 7 decembrie se ridica la aproximativ 11.000.

Pe de alta parte, directorul general al SC Subansamble Auto, Gheorghe Badea, care are fabrici in Pitesti, Costesti, Curtea de Arges, Campulung si Craiova, a declarat, miercuri, ca incepand cu data de 20 noiembrie vor fi disponibilizati 800 de salariati dintr-un total de 3.600 cati are societatea.

Potrivit acestuia, cei 800 de salariati vor fi trimisi in somaj timp de trei luni si vor primi 75% din salariu, dupa care vor intra in somajul platit de stat.