Toyota a anuntat ca nu va mai reinnoi contractele a 3.000 de muncitori temporari in Japonia, ca urmare a scaderii vanzarilor, scrie AFP. Producatorul nu va mai reinnoi contractele care expira in martie 2009 si spune ca situatia economica actuala e de vina. Producatorul are in prezent 6.000 de muncitori sezonieri in Japonia.

Analisti citati de Bloomberg spun ca din cauza scaderii cererii la export, impactul asupra productiei in Japonia e puternic. E putin probabil ca uzinele sa se inchida, insa productia va scadea, se vor elimina schimburi, iar planurile pentru constructia de noi uzine ar putea fi suspendate.

Toyota anuntase la inceputul lui noiembrie ca isi revizuieste in scadere (-56%) prognozele de profit pentru anul financiar curent, dupa ce vanzarile au scazut cu peste 10% pe piata americana de care depinde mult. Japonezii estimeaza o scadere cu 68% a profitului net, cea mai mare din ultimii 18 ani.

Si alti producatori japonezi renunta la muncitorii sezonieri. Mazda va renunta la 1.300 de job-uri temporare, iar Isuzu la 1.400. Honda a anuntat ca renunta la 270 de muncitori sezonieri de la uzina din Saitama unde e construit sedanul Accord, a carui productie va fi redusa cu 40.000 de unitati.

Si Nissan are de suferit, anuntand ca va reduce productia din Japonia cu 72.000 de unitati.