Roman Brasov a produs, luni, primul tractor fara cabina dintr-un lot de 600 de unitati care vor fi livrate in Egipt, urmand ca in 2009 fabrica sa angajeze cel putin 1.000 de fosti salariati ai uzinei Tractorul UTB Brasov.

Primul tractor marca Roman SA, modelul U650 fara cabina, are 65 CP si costa 9.500 de euro fara TVA, potrivit lui Ioan Neculaie, directorul uzinei Roman Brasov si principal actionar al companiei.

Pentru acest model, Roman SA a cumparat licenta de fabricare de la Flavus Investitii, care detine platforma Tractorul Brasov.

"Vom incerca sa cumparam si licenta pentru modelul U650 cu cabina. Daca nu o vor vinde cei de la Flavus, vom proiecta noi o cabina pentru acest model. Asteptam din partea guvernului viitor sa acorde subventii pentru ca si taranul roman sa cumpere tractoare, deoarece statisticile spun ca agricultura romaneasca are acum un deficit de 300.000 de tractoare", a spus Neculaie.

Omul de afaceri brasovean a aratat ca in cursul anului viitor intentioneaza sa dezvolte acest sector si sa angajeze cel putin o mie de fosti salariati de la Tractorul Brasov.

"Evident ca primii pe lista sunt fostii angajati de la Tractorul. Totul depinde de cat de bine va merge treaba cu primul tractor", a adaugat Neculaie.

Uzina Tractorul Brasov a fost inchisa in luna aprilie 2007, odata cu disponibilizarea a circa 1.800 de salariati din totalul de peste 1.900 de persoane. In luna iulie, firma Flavus Investitii a castigat licitatia pentru preluarea platformei industriale a uzinei, pentru 77 de milioane euro, fara TVA. Noul proprietar a anuntat, la inceputul lunii martie 2008, ca pe platforma Tractorul va fi dezvoltat un parc industrial si un proiect imobilar, compus din locuinte, spatii comerciale si de birouri, investitii de circa 800 milioane de euro, si ca productia de tractoare este conditionata de gasirea unui partener strategic.

Conducerea Flavus sustinea ca firma nu poate produce tractoare la Brasov din cauza vechimii utilajelor si a instalatiilor.

Sursa: Mediafax