Agentia Fitch a coborat ratingul Toyota privind datoriile, cu doua trepte, de la AAA, la AA cu perspectiva negativa, din cauza faptului ca scaderile vanzarilor din SUA trag in jos puternic profitul companiei, noteaza Bloomberg. E prima scadere a ratingului in ultimii zece ani, iar actiunile Toyota au scazut cu 5% dupa anunt.

Fitch a coborat ratingul companiei privind creditele pe termen lung in valuta si moneda locala de la ‘AAA’ la ‘AA’, cu perspectiva negativa.

Un rating mai scazut privind datoriile creste costurile de creditare pentru Toyota, ceea ce va ingreuna posibilitatea grupului de a oferi imprumuturi fara dobanda pentru a sustine vanzarile din SUA.

Toyota este pe cale sa depaseasca in acest an General Motors, ce a detinut pozitia de lider in ultimii 77 de ani, si sa devina cel mai mare constructor mondial de automobile, insa ar putea inregistra, de asemenea, cea mai slaba evolutia a actiunilor, din 1975 incoace.

“Toyota traverseaza o perioada dificila, din cauza crizei curente din sectorul auto mondial”, a declarat Tatsuya Mizuno, director in cadrul Fitch Ratings, in raportul publicat de agentie.

“Evolutiile negative din industrie sunt atat de substantiale si de fundamentale, incat nici chiar cel mai puternic jucator, Toyota, nu mai poate sustine un rating “AAA”, a subliniat Mizuno.