Premierul Tariceanu a declarat vineri ca decizia privind suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi ar putea intra in vigoare "in cel mai rau caz" la 15 decembrie, avand in vedere ca reprezentantii Comisiei Europene intarzie sa-si dea acordul pentru aceasta masura.

Tariceanu a declarat ca Executivul roman a informat in scris Comisia Europeana in legatura cu decizia privind suspendarea taxei de prima inmatriculare petru masinile noi, euro 4, dar ca raspunsul oficialilor europeni intarzie, relateaza NewsIn.

Guvernul a decis, in data de 19 noiembrie, suspendarea, in perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, a aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2000 cm cubi.

Seful Executivului a mentionat, in cadrul sedintei de Guvern de saptamana trecuta, ca va trimite Comisiei Europene o notificare in care va fi explicata decizia Guvernului, fundamentata in primul rand pe necesitatea pastrarii locurilor de munca. "Nu se pune problema protejarii industriei. Problema fundamentala este aceea a protejarii locurilor de munca. Consider ca este obligatia Guvernului sa protejeze locurile de munca", a declarat el.

Presedintele Traian Basescu a spus, in data de 17 noiembrie, in timpul vizitei la uzinele Dacia Pitesti, ca a discutat cu conducerea uzinei "un set de masuri pe care noul guvern ar trebui sa il ia pentru a stimula productia la Dacia. Si as mentiona suspendarea temporara a aplicarii taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea asa-numitului program "Rabla", supravegherea inmatricularii ilegale a autoturismelor "second-hand" si, bineinteles, creditarea furnizorilor pentru uzinele Dacia".

Subiectul a fost reluat si la Craiova, unde Traian Basescu a vizitat fabrica Ford. "Ceea ce se prefigureaza a fi o necesitate este ca masinile noi sa fie scutite de taxa de prima inmatriculare pentru a stimula cumpararea de masini noi, lucru care cred ca se va intampla dupa sedinta de guvern de miercuri. Asa cum a spus si premierul public, am avut o discutie cu el, vom mai avea inca una miercuri de dimineata, inainte de sedinta de guvern si probabil ca vom gasi solutii. De asemenea, solutia innoirii parcului, care sa sprijine industria autohtona, fie ca este Dacia astazi, fie ca va fi Ford incepand de la anul, acest program trebuie continuat si accelerat”, a spus Traian Basescu.

Taxa de prima inmatriculare, introdusa in Codul Fiscal de la inceputul anului trecut, a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Intre timp, autoritatile romane au avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeana pentru ca aceasta sa accepte forma de calcul a taxei.

Ultima revizuire a taxei de prima inmatriculare, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, o motiune simpla a PD-L prin care se cerea anularea taxei. Guvernul a luat in calcul prevederile motiunii si a adoptat in primavara acestui an actuala forma a taxei, printr-o Ordonanta de Urgenta. Taxa de prima inmatriculare a fost redenumita "taxa de poluare" si se aplica incepand cu 1 iulie 2008.