Renault a decis sa intrerupa productia la fabrica de langa Moscova, unde e produs si Logan sedan, mai bine de doua saptamani in decembrie, din cauza scaderii vanzarilor, noteaza Reuters. Intreruperea, cumulata cu vacanta de iarna, va face ca productia sa fie oprita o luna, pana in a doua decada din ianuarie. UPDATE: Si in Spania, scaderea vanzarilor determina Renault sa ia in considerare reduceri temporare de activitate care sa afecteze 9.000 de angajati.

"Era singura decizie normala. Am vazut o scadere a vanzarilor in octombrie, alta in noiembrie, iar prognozele noastre arata ca se va intampla la fel si in decembrie", spune Olga Sergeyeva, purtator de cuvant la Renault Rusia.

Productia va fi oprita intre 12 si 31 decembrie la uzina unde e produs Logan, cel mai bine vandut sedan al unei marci straine in Rusia. Daca se ia in considerare si vacanta de sarbatori, care dureaza intre 1 si 10 ianuarie in Rusia, liniile de asamblare care produc zilnic 330 de masini vor fi oprite o luna.

Hotararea Renault e prima prin care un constructor strain prezent in Rusia decide sa opreasca productia din cauza crizei.

Renault a demarat productia modelului Logan in Rusia in aprilie 2005, la uzina Avtoframos, dupa o investitie de 230 milioane euro facuta in colaborare cu municipalitatea Moscovei.

Spania e si ea in declin

Reprezentantii Renault declarau recent ca piata auto spaniola va scadea cu 50% in trimestrul curent, iar acum se gandesc la masuri mai dure. Se vor intalni cu reprezentantii angajatilor pentru a discuta pe 3 decembrie un plan de reducere temporara a activitatii care ar putea afecta 9.000 din cei 11.000 de angajati pe care grupul francez ii are in Spania. Renault are patru uzinei in tara iberica: doua la Valladolid, si cate una la Palencia si Sevilla.