Piata masinilor noi este in pragul dezastrului, insa hotararea luata joi de Guvern - de triplare a taxei de mediu pentru masinile second - hand - ar mai putea normaliza situatia din piata, astfel incat in primavara lui 2009 avalansa de masini second hand vechi de import se va tempera, a spus pentru Hotnews.ro, Constantin stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).

El a spus ca piata masinilor noi se apropie de dezastru, din moment ce vanzarile au scazut in noiembrie cu 53% pentru Dacia si cu 50% per ansamblu. "Masurile exceptionale luate astazi au fost cerute de o situatie exceptionala (...) Piata masinilor noi s-a blocat, a inghetat, din cauza invaziei de masini foarte vechi (...) Totusi, noile masuri cred ca vor dezgheta situatia, nu o sa vedem efectele imediat, dar dupa martie cred ca situatia va reveni spre normal", a spus Stroe care este si vicepresedinte la Automobile Dacia.

Constantin Stroe a precizat ca nu este impotriva importului de masini rulate si intelege ca romanii sunt atrasi de vehicule mai ieftine, de 4- 5.000 de euro. Totusi, spune el, guvernul trebuie sa protejeze industria auto nationala in care lucreaza 210.000 de oameni si nu segmentul de vanzari second hand in care-si castiga existenta cateva mii de oameni.

Realitatea TV a citat in prima parte a zilei de joi oficiali Dacia care declarau ca ar putea urma concedieri masive anul viitor, chiar si 6.000 de angajati, daca piata intra si mai mult in criza. Constantin Stroe spune ca masurile luate de guvern sunt benefice si pot scuti producatorul sa ia masuri drastice.

Guvernul a decis in sedinta de joi triplarea taxei de poluare auto la achiziţionarea vehiculelor second-hand de import, începând din 15 decembrie. Guvernul a decis, in noiembrie, prin ordonanta de urgenta, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in tara.

Premierul Tariceanu a precizat ca nu a primit inca un raspuns de la Comisia Europeana in legatura cu decizia Guvernului de a suspenda pe o perioada de un an de zile taxa de prima inmatriculare pentru masinile noi.

Taxa auto a fost modificata ultima oara la 1 iulie 2008, cand pentru inmatricularea de masini noi sumele au crescut, iar la cele foarte vechi au scazut drastic.