Producatorul britanic de componente pentru masini Wagon PLC a intrat in administrare speciala, dupa ce discutiile cu actionarii legate de refinantare au esuat, a anuntat compania care detine si o fabrica deschisa anul acesta in tara, la Pogoanele, langa Buzau. Criza sta la baza problemelor companiei care a primit tot mai putine comenzi dupa ce toti constructorii auto si-au redus productia.

Firma, controlata de miliardarul american Wilbur Ross, nu a reusit sa convinga bancile sa-i mai imprumute bani. Banci precum Royal Bank of Scotland si Lloyds TSB au refuzat sa contribuie cu 12 milioane euro la un pachet de finantare total de 50 de milioane euro. Acest pachet de finantare, la care clientii din auto ai Wagon ar fi contribuit cu 30 milioane euro, iar miliardarul cu 10 milioane, ar fi putut tine compania in viata pentru inca trei luni. Bancile au fost de acord in aceasta vara sa dea imprumuturi totale de 155 milioane euro pentru Wagon.

Compania cu sediul in Birmingham are 6.300 de angajati pe plan mondial si spune ca locurile de munca ale angajatilor din Marea Britanie, 500 la numar, sunt in pericol. Totusi, britanicii spun ca fabricile din alte tari, precum Cehia, Turcia, Italia, Romania, Spania, SUA si China ar putea sa-si continuie activitatile fara a intra in reorganizare.

Actiunile companiei fusesera retrase de la tranzactionare la bursa din Londra in octombrie, cand conducerea a incercat sa refinanteze compania dupa doi ani de pierderi.

Wagon a pierdut 1,9 milioane lire sterline in anul fiscal incheiat in martie 2008, dupa ce in anul anterior pierduse aproape 100 milioane de lire. Veniturile au fost de 714 milioane lire in anul fiscal incheiat in martie, si de 658 milioane lire in anul fiscal 2006-2007.

Printre clientii Wagon se numara Renault, Peugeot - Citroen si Daimler. Compania are 22 de uzine in 10 tari si produce diverse componente precum elemente pentru caroserii, sisteme de inchidere si de confort pentru industria auto. Fabrica de langa Buzau s-a deschis la 1 aprilie 2008.