Presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe, fost director general al uzinei Dacia, a declarat, luni, ca a pregatit un plan de masuri pentru salvarea industriei auto din Romania, pe care intentioneaza sa-l prezinte presedintelui Traian Basescu, anunta NewsIn.

Printre propuneri figureaza amanarea platii TVA pe sase luni, participarea Romaniei la o cota parte din cele 18 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitie pentru constructorii de masini si acordarea de credite financiare cu dobanzi foarte mici.

Stroe a afirmat ca decizia uzinei Dacia de a intrerupe productia timp de o luna este extrem de grea, dar ca nu exista alta solutie si a precizat ca planul sau privind relansarea industriei auto autohtone cuprinde 12 masuri.

"S-a luat o decizie grea, dar nu era alta solutie. Poate ca singura alinare acum este faptul ca vin sarbatorile si oamenii pot sta sa se odihneasca acasa, alaturi de familie. Dar urmeaza o intrebare decisiva. Ce facem dupa 1 ianuarie? Ei bine, trebuie sa gasim cu totii solutii ca sa nu murim. Iata de ce am pregatit un pachet de masuri pe care le voi duce direct la domnul presedinte Basescu", a spus Constantin Stroe.

Fostul director general al uzinei de automobile de la Mioveni a dezvaluit doar trei dintre masurile cuprinse in acest plan pentru industria auto romaneasca.

"Va spun doar trei din cele 12 masuri care cred eu ca trebuie aplicate. Amanarea platii TVA pe sase luni nu numai pentru Dacia, ci pentru toti cei care lucreaza in industria auto, pe motiv ca se intra in an nou financiar. Spun amanare si nu anulare, pentru ca doar aceasta amanare ne poate scoate din criza. A doua masura ar fi participarea Romaniei la o cota parte din cele 18 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitie in Europa pentru toti constructorii de masini. Si a treia masura ar fi acordarea creditelor financiare cu dobanzi foarte mici, nu prin sistem bancar, pentru ca aici nu se va gasi intelegere, ci prin alte metode", a precizat Stroe.

Presedintele ACAROM sustine ca masurile pe care le propune pot fi indeplinite. "Masurile pe care i le voi prezenta presedintelui Romaniei pot fi indeplinite, doar daca exista vointa. Nu cerem bani degeaba, ci vrem doar niste facilitati, asa incat sa nu mai chemam oamenii la munca doar pentru trei zile si apoi sa intrerupem din nou activitatea" a mai afirmat Constantin Stroe.