Noua ordonanta de urgenta, prin care se prevede ca triplarea taxei auto pentru masinile second-hand se aplica din 15 decembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial. Dupa ce activitatea la administratiile financiare a fost blocata toata ziua, oamenii pot plati taxa in varianta veche, iar institutiile isi vor prelungi programul pentru a rezolva cat mai multe dosare, relateaza Antena 3. Initial, ordonanta publicata luni prevedea ca triplarea se aplica de la 8 decembrie, insa guvernul a revenit si va aplica noile reguli de la 15 decembrie.

Proprietarii de vehicule care au platit saptamana aceasta taxa la valoarea majorata isi vor primi inapoi diferenta de bani.

Schimbarile taxei au fost insotite de formulari neclare si numeroase interpretari, iar in tara soferii protesteaza, nemultumiti ca masinile vechi vor avea in multe cazuri taxe mai mari decat suma cu care au fost cumparate.

In afara de faptul ca activitatea administratiilor financiare a fost blocata, functionarii nestiind ce grile de taxare sa aplice, in multe judete din tara soferii au protestat si au scandat impotriva guvernantilor, suparati ca noile taxe pentru inmatricularea de masini rulate sunt prohibitive.

Din 15 decembrie, se tripleaza taxa de poluare pentru masinile second-hand, iar automobilele noi Euro 4 cu motoare de sub 2.000 cmc vor fi scutite de taxe pana la 31 decembrie 2009.

"Incepand cu data de 15 decembrie, se vor aplica prevederile care excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare, stabilita prin OUG 50/2008 - cea aprobata in aprilie - autoturismele cu norma de poluare Euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si utilitarele cu norma de poluare Euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in statele membre ale UE. Autoturismelor cu norma de poluare Euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi, precum si toate utilitarele cu norma de poluare Euro 4, inmatriculate pentru prima data in afara Uniunii Europene si care se inmatriculeaza in Romania, li se aplica taxele prevazute pentru autovehiculele second-hand", declara miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Sunt exceptate de la plata taxei auto toate masinile conforme normelor Euro 5 si Euro 6, precum si vehiculele electrice si hibride.