Producatorul de automobile Seat din grupul Volkswagen a anuntat ca in prima parte a anului viitor va opri productia intre sapte si 29 de zile la cateva linii de asamblare ale uzinei sale din regiunea spaniola Catalonia, noteaza Automotive News. Producatorul se vede nevoit sa ia masuri, dupa ce vanzarile sale au scazut cu 12% in Europa anul acesta.

In perioada 2 februarie - 30 iunie 2009 Seat va opri lucrul intre sapte si 29 de zile la diverse linii de asamblare ale uzinei de la Martorell, langa Barcelona. Producatorul nu a spus cati muncitori vor fi afectati de decizie, insa ziarul regional La Vanguardia scria ca spaniolii vor suspenda temporar contractele a 5.300 de angajati pe perioada opririi productiei, la uzina unde lucreaza aproape 10.000.

Liniile vor fi oprite pentru ca productia sa fie ajustata conform cererii de pe piata spaniola si de pe cele mai importante piete de export. Seat a lansat luna trecuta un program care se va desfasura pana in iulie si va include renuntarea temporara la 750 de muncitori si reducerea productiei anuale cu 20.000 de masini.

Vanzarile Seat in Spania au scazut cu 25% in primele 11 luni ale anului, iar in Europa cu 12%. In Romania, vanzarile marcii s-au diminuat cu 17% in zece luni, de la 4.100, la 3.400 de unitati. Ibiza si Leon reprezeinta circa 60% din vanzarile marcii in tara.