Guvernul Romaniei ar putea accepta garantarea a 500 milioane de euro (aproximativ 700 de milioane de dolari) din imprumuturile Bancii Europeane de Investitii (BEI) pentru companiile auto Ford si Renault, care detin unitati de productie in tara noastra, a anuntat miercuri Eugen Teodorovici, secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, potrivit Reuters.

Producatorul francez Renault, care detine marca Dacia, a cerut garantii de 100 de milioane de euro, iar constructorul american Ford, care a cumparat recent Automobile Craiova, are nevoie de 400 de milioane de euro, a precizat oficialul MEF. Astfel, guvernul roman ar putea garanta pana la 80% din valoarea imprumuturilor contractate de Ford si Dacia de la Banca Europeana de Investitii, creditorul Uniunii Europene.

Romania este unul dintre numeroasele state ale Uniunii Europene care au decis sa ofere un sprijin industriei auto pentru a evita pierderea locurilor de munca intr-un moment in care criza de credit la nivel global a redus drastic cererea de pe piata.

La inceputul acestei luni, guvernul roman a triplat taxa de inmatriculare pentru masinile second hand din import pentru a spori vanzarile de autoturisme noi si pentru a redresa industria locala de automobile, aflata in deriva.

Executivul roman a suspendat, de asemenea, taxa auto pentru masinile noi, pentru un an.