Toyota Motor Corp ar putea raporta in anul fiscal curent primele pierderi de la fondarea companiei, in urma cu 70 de ani, noteaza presa japoneza. Scaderea dura a vanzarilor si aprecierea yen-ului sunt de vina pentru o situatie fara precedent. Compania nu a comentat informatiile, insa luni e de asteptat sa-si revizuiasca din nou tintele financiare, dupa ce le mai modificase puternic in noiembrie.

Toyota a afisat pierderi operationale in primul an de activitate, 1937-38, iar de atunci a fost doar pe profit.

Cotidianul japonez de business Nikkei estimeaza ca Toyota va afisa pierderi operationale consolidate pe intreg anul fiscal 2008-2009, dar alti analisti spun ca ar fi o mare surpriza daca profitul din primul semestru al anului fiscal ar fi neutralizat de pierderi mai mari.

Producatorii auto niponi sunt sub o presiune imensa, mai ales ca vanzarile scad masiv in SUA, dar si in Japonia, unde vanzarile de automobile au atins minime istorice pentru ultimii 30 de ani.

Reuters noteaza ca adancirea crizei i-ar putea face pe cei de la Toyota sa se abtina in a comunica tinte de vanzari pentru anul viitor si previziuni financiare.

Presa a facut estimari legate de vanzarile mondiale ale Toyota in 2009, iar estimarile pesimiste prevad vanzarea a 8 milioane de vehicule, iar cele optimiste indica 8,7 milioane. Putin, comparativ cu vanzarile de anul trecut, 9,37 milioane unitati si cu previziunile de dinainte de criza ale Toyota, de 9,7 milioane pentru anul viitor.