Canada a anuntat ca va acorda un ajutor de 3,3 miliarde de dolari constructorilor americani de automobile in schimbul pastrarii activitatii in Ontario, regiunea cu cea mai mare productie de autovehicule din America de Nord, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Guvernul canadian va acorda in total 3,3 miliarde de dolari (echivalentul a 4 miliarde de dolari canadieni) constructorilor auto americani, dintre care 2,5 miliarde de dolari (3 miliarde de dolari canadieni) companiei General Motors, in timp ce grupul Chrysler va primi 800 de milioane de dolari (un miliard de dolari canadieni).

Ajutorul a fost catalogat drept "regretabil" dar "necesar", potrivit declaratiilor premierului canadian, Stephen Harper, care a asigurat piata ca acesta nu este un "cec in alb" acordat grupurilor auto americane ce au unitati de productie in Canada.

Planul canadian echivaleaza cu 20% din ajutorul de 17,4 miliarde de dolari acordat vineri de Casa Alba, din care companiile auto urmeaza sa primeasca o prima transa de 13,4 miliarde dolari.

Mentinerea nivelului activitatii producatorilor auto din Canada este "conditia fundamentala" pentru acordarea imprumutului, a subliniat premierul in cadrul unei conferinte de presa din Toronto.

"Guvernul canadian nu va permite un faliment catastrofic al gigantilor auto. Vom lua toate masurile necesare pentru restructurarea acestora si pentru ca productia auto din Canada sa-si mentina ponderea in productia nord-americana", a adaugat Harper.

Industria auto din Canada, inclusiv producatorii de componente, avea aproximativ 219.000 angajati in 2006, potrivit unui raport publicat saptamana aceasta. In 2007, 34.000 de persoane din Ontario lucrau in fabricile celor trei giganti auto americani, dublu fata de numarul angajatilor Honda si Toyota de la fabricile din Canada.

Planul canadian, finantat in proportie de doua treimi de guvernul federal si de o treime de statul Ontario, prevede doua masuri suplimentare fata de planul aprobat de Statele Unite, si anume o asigurare pentru producatorii de componente si facilitarea creditelor pentru consumatori, in vederea sprijinirii achizitionarii de vehicule noi.