Noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat luni, dupa investirea Guvernului, ca doreste sa se suspende ordonanta de urgenta privind triplarea taxei auto emisa de Guvern in decembrie si sa ramana in vigoare doar cea din vara, anunta NewsIn.

"Ar trebui suspendata ordonanta de urgenta din decembrie si sa ramanem la cea din iulie", a declarat luni Nicolae Nemirschi, referindu-se la OUG privind taxa auto.

Noul ministru al mediului a precizat ca va propune premierului si Guvernului sa suspende aceasta ordonanta de urgenta pe motiv ca Guvernul Tariceanu nu a facut o analiza intemeiata si nu a consultat Comisia Europeana si pe cei direct interesati, adica patronatele si producatorii de masini.

Sambata, in cadrul audierii, Nicolae Nemirschi a declarat ca taxa auto va trebui nuantata, urmand a fi platita in functie de gradul de poluare al masinii, stabilit dupa noxele emise, si nu dupa vechimea autovehiculului. "Taxa auto trebuie nuantata, nu anulata. Lucrurile trebuie diferentiate. E nevoie de un certificat de noxe clar, in care sa fie stabilit exact cat se plateste in functie de cat polueaza masina, iar nu sa conteze daca aceasta e la prima sau la a cincea inmatriculare", a spus Nemirschi.

El a adaugat ca taxa deranjeaza ca valoare, iar actualul act normativ trebuie sa fie revizuit, propunand chiar crearea unor roviniete care sa limiteze accesul in centrul orasului al masinilor cu grad mare de poluare. "Actuala lege nu e in regula si trebuie revizuita. (...) Cred ca vor trebui facute niste inele in oras, prin care masinile care polueaza foarte mult sa fie impiedicate sa ajunga in centrul orasului. Cei care au astfel de masini le-ar putea lasa la periferie, iar de acolo sa ia tramvaiul", a spus ministrul desemnat al mediului.

Nicolae Nemirschi a precizat ca nu s-ar pierde foarte multi bani daca actul normativ actual privind taxa auto de poluare ar fi modificat, astfel incat programele finantate din acesta - Rabla, Casa Verde si reimpaduririle - sa fie in continuare sustinute din aceasta taxa.

Miercuri, 10 decembrie, Guvernul a decis printr-o noua ordonanta de urgenta, ce a modificat OUG emisa la inceputul lunii decembrie, sa tripleze incepand cu 15 decembrie taxa pentru autoturismele si autoutilitarele care nu au Euro 4 si care sunt inmatriculate pentru prima data pe teritoriul Romaniei si al altor state comunitare.