Ordonanta de urgenta aprobata luna aceasta de Guvernul Tariceanu, ce prevede triplarea taxei auto, ar trebui suspendata si reluata ulterior in alta forma, deoarece banii sunt necesari pentru sustinerea unor programe, a declarat marti noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi. "Taxa auto din decembrie trebuie suspendata, iar in ianuarie o vom analiza si o vom relua pe alte paliere, tinand cont de asigurarea surselor de finantare pentru programele Rabla si Casa Verde, care trebuie continuate", a spus Nemirschi, citat de NewsIn, cu ocazia preluarii mandatului de la Attila Korodi.

Noul Guvern ar putea lua o decizie privind suspendarea ordonantei chiar marti, in prima sa sedinta.

Sambata, in cadrul audierii la comisiile parlamentare, Nicolae Nemirschi declarase ca taxa auto va trebui nuantata, urmand a fi platita in functie de gradul de poluare al masinii, stabilit dupa noxele emise, si nu dupa vechimea autovehiculului.

Pe 10 decembrie, Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta, triplarea taxei pentru autoturismele si autoutilitarele care nu au Euro 4 si care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania sau in alte state comunitare, incepand cu 15 decembrie. Decizia a starnit proteste in intreaga tara.

De la aceeasi data, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele cu capacitate cilindrica mai mica de 2.000 de centrimetri cubi si autoutilitarele, cu norma de poluare Euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE, pana la 31 decembrie 2009.