Toyota Motor Corp, cel mai mare constructor auto din lume, va ingheta doua proiecte de constructie a unor fabrici de masini in Thailanda si Rusia, din cauza scaderii cererii pe piata auto la nivel global, potrivit informatiilor aparute sambata in presa japoneza, relateaza Mediafax.

Toyota a anuntat, in decembrie, ca va inregistra in 2008 prima pierdere operationala aferenta unui an fiscal din istoria de peste 70 de ani a concernului, din cauza prabusirii vanzarilor.

In acest context, grupul japonez a decis sa scada semnificativ cheltuielile de capital si productia de autovehicule, pentru a adapta activitatea operationala la conditiile de piata.

Toyota a anuntat, la jumatatea anului trecut, ca va construi in Thailanda o fabrica de motoare diesel, care ar fi dublat capacitatea globala de productie a grupului pe acest segment pana in 2010, la 350.000 de unitati.

In decembrie 2007, Toyota a inceput productia la o fabrica de autoturisme in Rusia, langa Sankt Petersburg, cu o capacitate de 50.000 de masini pe an. Ulterior, concernul japonez a anuntat ca intentioneaza sa extinda aceasta uzina, insa planurile au fost inghetate in urma deciziilor din decembrie 2008, potrivit publicatiei citate.