Constructorul sud-coreean de automobile Ssangyong Motor a anuntat vineri ca a solicitat plasarea sa sub administrare judiciara, in speranta de a evita falimentul, anunta AFP. "Consiliul de administratie a decis sa solicite plasarea firmei sub administrare judiciara pentru a putea face fata crizei actuale de lichiditati si pentru a construi o societate viabila, capabila sa genereze crestere", arata un comunicat de presa.

"Tribunalul va decide daca societatea trebuie mentinuta pe linia de plutire sau daca trebuie amplasata in lichidare judiciara", a declarat un purtator de cuvant al Ssangyong.

"Pierderile de exploatare au crescut puternic din cauza reducerii vanzarilor si a exporturilor, in contextul crizei economice mondiale", afirma Ssangyong.

Banca Coreeana de Dezvoltare (KDB) anuntase, in urma cu doua saptamani, ca nu va mai acorda credite constructorului decat daca societatea-mama din China nu va acorda si ea un ajutor financiar.

Principalul creditor al Ssangyong, KDB a cerut Shanghai Automotive Industry sa deblocheze o finantare de 250 milioane de dolari pentru a sustine Ssangyong.

Ssangyong, cel mai mic contructor de masini din Coreea de Sud, a fost achizitionat in 2004 de chinezii Shanghai Automotive si se asteapta la pierderi nete de 76 milioane dolari pentru exercitiul financiar 2008.