Peste 5.000 de oameni au participat, marti, la mitingul organizat de Sindicatul Automobile Dacia, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din oras, solicitand asigurarea locurilor de munca in industria constructoare de masini, mentinerea taxei de poluare si protejarea brandului national Dacia, transmite NewsIn.

La intalnire au fost invitati si membri ai Guvernului si parlamentari. "Primul lucru pe care mi-l doresc este sa protejez salariatii si sper ca mitingul de marti sa aiba un ecou. Va asigur ca vor urma si alte miscari sindicale si sper ca dupa intalnirea de azi de la Primarie sa gasim solutii impreuna sa depasim criza", a declarat liderul Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu.

La mitingul de la Mioveni au participat, pe langa angajatii Dacia, si alti sindicalisti afiliati la Blocului National Sindical (BNS). Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ca la protestul de la Mioveni au fost prezenti sindicalisti de la Romaero Bucuresti, din domeniul energiei, transporturi si constructii. In plus, la protest au participat si sindicalisti ai principalilor furnizori ai Dacia.

Protestatarii au strigat, printre altele, "Protejind Loganul ne castigam banul", "Noi v-am votat, voi ne-ati uitat", "Jos mafia", "Azi la Mioveni, maine-n Cotroceni".

Liderii Sindicatului Automobile Dacia au vorbit de la tribuna si le-au spus oamenilor ca trebuie sa iasa in strada pentru a salva uzina si ca acum este momentul in care trebuie sa fie responsabili.

"Este in joc soarta orasului Mioveni, a familiilor noastre. Au mizat pe saracia noastra. Cumparand chibrituri romanesti, salvam locuri de munca romanesti. Cumparand Loganuri, salvam alte locuri de munca romanesti. Ne-au sufocat produsele straine", a afirmat viceliderul SAD Ion Iordache.

Presedintele SAD, Nicolae Pavelescu, a anuntat ca angajatii de la furnizorul Leoni Mioveni au fost anuntati, luni, de conducerea fabricii, ca, daca nu vor fi gasite repede solutii pentru iesirea din criza, cei 230 de muncitori vor fi disponibilizati.

La miting a vorbit si liderul sindical de la uzina Ford din Craiova, Ovidiu Cioroianu, anuntand ca sindicalistii craioveni sustin protestul colegilor de la Dacia.

In timpul mitingului nu s-au inregistrat incidente, protestatarii fiind supravegheati de numeroase forte de ordine.

Luni, aproximativ 11.000 de salariati, dintr-un total de aproape 14.000, s-au intors la serviciu dupa o vacanta fortata de o luna, insa au fost anuntati de catre conducerea societatii ca vor lucra doar doua saptamani, dupa care productia va fi suspendata pentru inca doua saptamani, in intervalul 26 ianuarie - 8 februarie.

Decizia de a sista din nou productia a fost luata ca urmare a scaderii pietelor auto, in special a celei din Romania, iar angajatii care intra in somaj tehnic primesc 85% din salariul brut, a anuntat, luni, producatorul de automobile.