Dealerii de masini din Statele Unite incearca sa gaseasca solutii dintre cele mai ingenioase pentru a face fata crizei care a lovit domeniul. Un vanzator din Arizona ofera o a doua masina la 99 de centi, General Motors a introdus dobanda de 0% pentru unele marci, in timp ce dealerii de masini din Oregon vor ca statul sa interzica vanzarea de automobile in zilele de duminica, pentru a-i ajuta sa depaseasca problemele economice cu care se confrunta.

Potrivit informatiilor furnizate de ABC, vanzarile de masini in Statele Unite au scazut cu 18% in 2008, in luna noiembrie atingandu-se cel mai scazut nivel al vanzarilor din ultimii 26 de ani. In decembrie, vanzarile au scazut cu 35%.

Confruntati cu aceasta situatie, dealerii se intrec in oferte si reduc preturile cu mii de dolari pentru a-i incuraja pe cumparatorii americanii. "Este cea mai buna perioada din ultimii 25 de ani sa cumperi o masina", a declarat Chris Denove de la J.D. Power and Associates, serviciul care ofera studii de piata la nivel mondial.

Expertii din domeniu prognozeaza ca americanii vor cumpara intre 10 si 12.4 milioane de masini noi in 2009, o scadere semnificativa fata de cele 16.7 milioane masini cumparate anual in ultima decada. In 2008, in SUA s-au vandut circa 13.2 milioane de masini noi.

Iata cateva dintre ofertele dealerilor americani:

* un dealer din Arizona ofera, in cazul in care cumperi o masina, un al doilea automobil pentru 99 de centi. Oferta speciala a dus la cresterea vanzarilor cu 25%

* dealerii de masini din Oregon vor ca statul sa interzica vanzarea de automobile in zilele de duminica, pentru a-i ajuta sa depaseasca problemele economice cu care se confrunta. Solicitarea vine dupa ce, doar in 2008, 19 showroom-uri din statul american au fost inchise.Vanzatorii de masini doresc ca legiuitorii din Oregon sa introduca asa-numitele "legi albastre", care interzic comercializarea anumitor produse in zilele de duminica. Comerciantii spera ca zilele libere ii vor ajuta sa reduca din costuri, intr-o perioada dificila, dar si sa ofere o zi de pauza angajatilor.

* General Motors ofera noi metode de finantare pentru a-si creste vanzarile, printre care dobanda zero. Compania a permis chiar ca americanii carora li s-au refuzat anii trecuti imprumuturi pentru achizitionarea de masini sa fie contactati din nou si sa primeasca oferte mai convenabile

* companiile producatoare isi grupeaza mai multe showroom-uri sub un singur acoperis in diferite locatii. Spre exemplu, GM a decis sa grupeze dealerii de Buick, Pontiac si GMC in acelasi magazin in peste 85% dintre punctele sale de vanzare

* dealerii de la Hyundai le permit clientilor sa returneze masinile nou cumparate daca in anul urmator vor fi concediati si nu-si mai pot plati ratele

* dealerii ofera reduceri cumparatorilor atunci cand se negociaza preturile. ABC relateaza ca un vanzator a redus pretul unui Nissan Sentra 2009 de la 18.000 de dolari la 15.864 de dolari. Un P.T. Cruiser a fost redus cu 3.000 de dolari, in timp ce pretul pentru un Ford Taurus a scazut de la 33.000 de dolari la 26.000 de dolari.