Pesimism in industria auto: 100.000 de oameni isi pot pierde locurile de munca
Criza si taxa ar putea injumatati piata auto
"Situatia e critica, atat la nivelul general al pietei, cat si la importatori si la producatorii de componente. Piata masinilor noi e dimensionata pentru un volum anual de vanzari de 300.000 de unitati, dar e posibil ca anul acesta sa se vanda 150.000 de masini, astfel ca exista riscul pierderii a 100.000 de locuri de munca", spune Brent Valmar, vicepresedintele APIA. El adauga ca modificarea taxei auto la 15 decembrie este legala si benefica pietei auto, iar o noua schimbare, care sa favorizeze intrarea masinilor vechi, ar fi un act criminal impotriva industriei auto.
"Cu taxa, solutia buna este cea dinainte de 1 iulie 2008, pana atunci industria auto si-a putut sustine toate programele de dezvoltare, insa in ultimele luni asistam la undezastru si tot mai multi si-au pus lacatul pe usa", adauga Valmar.
Si Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia si sef al asociatiei care reprezinta producatorii de componente auto (ACAROM), spune ca taxa auto nu trebuie modificata din nou. El spune ca ordonanta data de guvernul Tariceanu in decembrie, prin care s-a triplat taxa auto la masinile SH, este benefica, iar noul Guvern ar trebui sa-i multumeasca pentru aceasta decizie, nu sa incerce s-o schimbe.
Cei de la APIA au tinut sa precizeze ca nu sunt porniti impotriva masinilor second-hand, in 2007 cand s-au adus in tara 124.000 de masini vechi nu a fost o problema, insa anul trecut s-au adus peste 300.000, din care jumatate mai vechi de 10 ani - nivel ingrijorator.
Reprezentantii APIA spun ca taxa, in valoarea ei de acum, este un compromis, nu e varianta ideala, dar e singura viabila. Asociatia spune ca, daca noul Guvern vrea neaparat sa modifice taxa auto trebuie sa tina cont si de parerea APIA, altfel piata auto romaneasca s-ar putea prabusi.
Dacia se gandeste sa reduca preturile, dar nu va fi o tendinta generala in industrie
Lumea se intreaba de multa vreme de ce Dacia, ale carei vanzari vor atinge minime istorice lunare in ianaurie, nu reduce preturile la masini. Vicepresedintele companiei spune ca se ia in calcul acest lucru. "Dacia va aplica un procent de reducere a preturilor masinilor din marja de profit", spune Constantin Stroe. Tinta este o reducere de 1.500 - 2.000 euro la clientul final, dar suma cuprinde si 1.000 de euro din programul Rabla, deoarece, spune Stroe, o reducere doar din partea Dacia, fara a o cumula cu alte masuri, nu ar fi eficienta.
Brent Valmar, vicepresedinte APIA si director general Porsche Romania, averrtizeaza ca nu trebuie sa ne asteptam la un val de reduceri la toate marcile. Preturile au scazut anii trecuti cand concurenta s-a intetit, insa acum in criza nu puteam astepta scaderi la infinit. "O scadere a preturilor, fara incasari, inseamna faliment", crede Valmar.
Presedintele APIA, Ernest Popovici avertizeaza ca si dealerii care au investit multe milioane in dezvoltarea de concesiuni in ultimii ani, au acum probleme financiare, iar daca piata nu isi revine vor urma falimente.
APIA mai spune ca in prezent piata auto e blocata, exista un sentiment de asteptare, pentru ca niciun client normal la cap nu-si cumpara masina acum, stiind ca peste o luna sau doua va putea plati o taxa ma mica.
Minus de 12% pentru piata auto in 2008, scaderi pe toata linia la marcile de volum
Criza si taxa auto introdusa la 1 iulie au dus piata masinilor noi cu 12% mai jos decat 2007. Astfel, s-au vandut 324.000 de automobile, fata de 366.000. La autoturisme, scaderea a fost de 14%, spre 271.000 de masini, iar la multe marci de volum scaderile au fost importante. Astfel, vanzarile Renault s-au dus in jos cu 34%, cele ale Chevrolet cu 28%, Peugeot s-a dus in jos cu 27%, iar Opel cu 14%.
Per toal, anul trecut vanzarile de masini din import au scazut cu 8%, dupa ce ani la rand crescusera cu peste 50%, in timp ce vanzarile de masini autohtone au cazut cu 26%.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
pai, daca nu sunt incasari (si dai faliment) dupa ce reduci preturile, atunci la ce incasari te astepti fara reducere??? nu tot in galeata esti?
huh???
ps: automobilist nu se vrea cu sens peiorativ...
cu alte cuvinte sunt incompetenti adica previziunea lor cea mai sumbra e departe de realitate .. sa-si asume greseala si sa lase pe altii ..
Dupa tine ar trebui sa-si dea demisia toti directorii din lumea asta ca nu au fost in stare sa previzioneze criza mondiala nu?
Mare om, ma mir ca nu te-a remarcat nimeni pana acum.
eu? ca nu-mi iau masina noua?
daca vreau sa-mi iau dacia ca sa ajut ec romana imi iau pt ca asa vreau nu pt ca nu am alte optiuni ci pt ca asa vreau eu! Tu vrei sa-mi ingradesti libertatea si sa-mi impui cesa-mi cumpar
Dacia ar putea exporta daca e o masina competitiva! euro e scump .. salariile sunt in lei..
Nu ai bani de SH si taxa de inmatriculare --> ca nu ai nici bani de benzina, asigurari, service asa ca apeleaza cu incredere la mijloacele de transport in comun.
De asta ce zici?
imi pare inconsecventa sa te impiedici
de o biata taxa...
Si uite asa ne-am umplut de toate harburile. In luna august s-au inmatriculat de 3 ori mai multe masini SH decat in primele 6 luni ale anului la un loc.
Ce si-ar fi cumparat oamenii astia? Dacia sau nu si-ar fi luat masina. In ambele cazuri efectele ar fi fost pozitive.
Banii ar fi ramas in tara si ar fi contribuit pozitiv la balanta de plati, oamenii aia de la Dacia si nu numai ar fi avut de lucru, taxele si impozitele la stat ar fi fost mai mari pentru ca nu mai erau in somaj tehnic, cu salariu redus la 75% etc.
Toti isi incurajeaza economia nationala, noi ii dam in cap pentru cativa ghertoi ca vor ei sa-si ia SH. Ce ei nu au dreptu la masina? Ba da mai baieti dar aveti dreptul atunci cand v-o permiteti.
In Danemarca, inmatricularea este 100% din valoarea masinii. Daca nici aia nu au drepturi ...
Iti spune unul care a trait si muncit ceva timp acolo.
Daca te gandesti ca la un salariu mediu net de 1400 lei contributiile la stat sunt de vreo 840 iese o gaura meseriaza de vreo 20 milioane de Eur lunar.
asta e clar
o taxa normala era in functie de cat de mult polueaza masina ... indiferent daca-i noua sau nu...
dar UE zice ca e ilegala taxa auto nu pentru binele nostru... ci pur si simplu ca masinile care ei le arunca n-i le vand noua
-statul este proprietar sau actionar majoritar al industriei respective;
- angajatii romani sunt actionari cu un un procent care sa le permita a lua decizii.
Din pacate, aceste situatii nu cred ca au corespondenta in realitate. Si legat de aceasta, doresc sa adaug urmatoarele.
Dupa evenimentele din 1989, statul roman aproape ca a eliminat sectorul de stat prin privatizarile efectuate. Justificarea comuna si permanenta a fost ca "statul este cel mai rau gospodar". Dar, daca acest argument este adevarat, atunci ma intreb: poate statul roman conduce in bune conditii administratia tarii, pentru ca - nu-i asa ? - nu este logic posibil sa fii manager bun si manager prost, in acelasi timp.
Cat despre cel de-al doilea aspect, doresc sa va informez ca in perioada regimului Ceausescu a existat o lege care a stabilit participarea muncitorilor la profitul intreprinderii, dupa modelul iugoslav. Intr-un anume fel, acea lege ii transforma pe muncitori in actionari, existand si perceptia psihologica a controlului natiunii asupra intreprinderilor.
Si atunci, sa concluzionam, domnule Vlad Barza.
Industria auto nu pare a fi nationala, muncitorii sunt in real pericol - dar aceasta din cauza managementului defectuos al statului, care si-a introdus subiectii de drept intr-un context politic de capitalism neoliberal si unul economic de teorie a pietei libere, insa fara a lua pentru sine si ceilalti toate masurile de prevedere, in scopul garantarii securitatii sociale. Mai mult, acestia par manipulati, atunci cand racnesc din rasputeri asupra instaurarii unei taxe auto larg repudiate de cetatenii Romaniei.
Va rog sa interveniti cu argumente, pentru a ma combate. Poate ca sunt in eroare.
Eu sint foarte curios cit la suta cistiga statul dintr-un Logan?
In general liberalismul considera ca proprietatea privata este esenta cresterii economice, omul fiind foarte interesat sa isi mentina capitalul functional deoarece este sursa de trai si, deloc de subestimat, motivul demnitatii sale.
De asemenea intr-un regim liberal nu exista securitate sociala din simplul motiv ca nu e nevoie: individul este cel care se ingrijeste de el si de familia sa, iar actiunile filantropice sunt de obicei mult mai frecvente intr-un mediu liberal decat intr-unul unde statul este un tatuca mare care are grija de toti.
Ce se intampla la Dacia este exact exemplul esecului securitatii sociale, oamenii cersind practic mancare ca sa nu le moara copii de foame, o zona mentinuta in dependenta de o singura industrie si impiedicand omul sau neobligand omul sa isi gaseasca alte surse, sa se diversifice si asa mai departe.
SIncer, sper sa nu se ajunga niciodata la ce promovezi tu aici, fiindca atunci o sa murim de foame.
adica importa ce ai, nu ce esti??
Cand pleci undeva, ce iei cu tine in primul rand?
cardul de credit, sau pe tine insuti?
PS: se poate si muri de foame cu demnitate;
nu stiu daca eu as putea, dar in istorie au fost
multe cazuri...
toate firmele fac concedieri ca sa nu scada profitul.
se fac concedieri si inainte sa ajunga pe pierdere.
iar in pierdere daca ar merge o perioada, n-ar fi un dezastru, ca doar pana acum au mers pe plus.
mie mi se pare santaj, nu pesimism.
gen... ne oferiti avantaje, sau 100mii de oameni isi pierd locul de munca.
as fi foarte curios sa vad la sfarsitul anului o situatie a firmelor care au concediat oamenii, ce profit au avut.
pentru ei profitul e MULT mai important decat muncitorul.
deci de ce sa imi pese de dacia? sa dau eu bani din buzunar pentru ca ei sa aiba profit?
sa angajeze manageri mai capabili si sigur gasesc o solutie. asta de acum vad ca e cersetor nu manager.
Ma bucur ca producem dacii acceptabile
(indiferent ce spun cei ce prefera strainezele
mai performante),
dar as vrea sa vad cum producem si cosuri de gunoi, servetele umede de calatorie, si o mie de alte maruntisuri din care IMM-urile ar putea subzista
mult si bine. Fara a exporta neaparat,
ci acoperind cererea interna!!
nu va iesi nimic bun prin obligarea populatiei sa cumpere produsul x mai ales intr-o tara in care oamenii abia au gustat democratia dupa ce au scapat de zgarda comunista
situatia trebuie tratata si rezolvata altfel, oamenii trebuie sa aleaga de buna voie loganul si produsele romanesti dar acest lucru se va intampla doar cand raportul calitate/pret va fi corectat
eu daca inainte de introducerea taxei poate as fi cumparat logan acum, din scarba, nici nu mai iau aceasta optiune in calcul...si cum alte marci vin cu tot felul de oferte atractive ar fi si pacat
asta de ce nu poate veni in romania?
toate masinile din romania sunt euro4 sau a incercat cineva sa protesteze ca basculele roman inca sunt pe sosele la un consum de 60litri la 100km?
de ce la un polo euro 1 de 15 ani taxa este de 4-600 euro? crezi ca nu se incurajeaza rablele cu asemenea taxa?
de ce taxa pe euro 4, un audi de 2 ani care este scump si in germania este exorbitanta? ca doar nu poti zice ca polueaza daca te uiti la noxe.
pana taxa este mice pe masinile foarte vechi si mare pe masinile mai noi de 2-4 ani nu putem vorbi de poluare, ci de protectia potentialilor concurenti la masinile noi, egal ce marca.
Apreciez cele spuse de tine. Poti fi sigur, si eu sunt convins ca doctrina liberala si economia de piata apartin astazi "celei mai bune lumi posibile". Dar, nu sunt sigur ca, la noi, cele 2 sisteme sunt integrate in realitate, in asa fel incat sa culegem roadele. Daca nu sunt create conditiile corespunzatoare, atunci nimic nu merge. In alta ordine de idei, trebuie sa stii ca si in tarile capitaliste exista minime sisteme de securitate sociala (private, publice sau combinate.
Poate ca nu m-am facut prea bine inteles. Cand am vorbit de securitatea sociala intr-un stat capitalist nu am facut referire la vechile sau noile metode socialiste, ci m-am gandit la emergenta securitatii sociale prin asigurarea conditiilor generatoare de piata, capitalism si un umanism, fie acesta si burghez. Mai concret, ar fi :
- crearea de catre stat prin sistemul legislativ a conditiilor pentru cresterea comertului international (ceea ce inseamna educatie, inventivitate, competente, multe produse cu valoare de schimb si competitivitatea produselor, diplomatie), mobilitatea muncii (formare profesionala continua, posibilitati de munca orizontale si verticale-cariera)
si a bunurilor (sisteme ieftine si facile de transport);
- guvern puternic, competent si incoruptibil;
- autoprotectia cetateanului prin renuntarea la multele taxe si impozite obligatorii;
- minim de planificare economica combinata cu masuri rapide de adaptare la cerintele pietelor (ceva din societatea cunoasterii + facilitarea actiunilor intreprinzatorilor pentru eventuala conversie a productiei ) in perioada noastra de tranzitie.
- masuri proactive de informarea a intreprinzatorilor despre dezechilibrele economice
- stimularea competitiei intre bancile de credit, asa incat economiile populatiei sa fie investite in productie si nu depuse la alte banci, intr-o serie teoretic fara sfarsit.
- facilitarea capitalizarii cetatenilor, pentru formarea unei extrem de largi clase mijlocii.
Sper ca m-am facut inteles.
Hai sa fim seriosi. Asta-i taxa de poluare? E taxa protectionista. In UE se garanteaza libera circulatie a bunurilor. De asta taxa e ilegala. Daca nu va convine, cereti sa iesiti din UE.
In fond, vanzarile Dacia au scazut mai mult decat alte altor competitori pe piata romaneasca. Deci nu este competitiva.
Rationamentul sefilor de la Dacia, precum ca ei nu scad preturile intrucat vand in rate arata si punctul slab al strategiei lor: bancile nu mai dau credite asa usor. Cei cu bani gheata au multe oferte atractive de unde alege. Si Dacia nu este printre ele.