"Guvernul nu a luat deocamdata nicio decizie in privinta taxei de poluare auto, ci a decis sa analizeze in continuare variantele de modificare a regimului de taxare a proprietarilor de vehicule", a anuntat premierul Emil Boc dupa sedinta Executivului de vineri. Ministrul Mediului a anuntat ca va propune Executivului suspendarea taxei auto, in varianta reglementata de Guvernul Tariceanu in decembrie, urmand ca, 'intr-un termen rezonabil', sa elaboreze o lege care sa reglementeze taxarea, pana la definitivarea acesteia masinile urmand sa fie taxate la valorile valabile inainte de triplare (varianta din iulie 2008).

"Voi propune Guvernului suspendarea aplicarii ordonantei din decembrie si, in acelasi timp, demararea procedurilor de elaborare a unei legi care sa treaca prin Parlament si care sa tina cont de normele europene de taxare, si care sa respecte principiul european 'poluatorul plateste'", a declarat, joi, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Intrebat cum vor fi taxate importurile de masini in perioada in care ordonanta din decembrie privind triplarea taxei auto va fi suspendata si pana la aparitia noii legi, Nemirschi a raspuns ca va opera varianta stabilita de Guvern in iulie 2008.

Ministrul Mediului a prezentat, in sedinta de Guvern, un memorandum continand variantele posibile de reglementare in privinta taxei auto, variante rezultate in urma discutiilor avute in cadrul comisiei interministeriale.

"Voi merge in Guvern cu aceste variante si imi voi sustine si propriul punct de vedere asupra unuia dintre ele. Va rog sa nu imi cereti sa va spun care este acesta. Deciziile de acest gen se iau si se comunica in Guvern", a afirmat Nemirschi inainte de sedinta, refuzand sa dea orice detalii despre numarul sau continutul variantelor de lucru.

Nemirschi a mai anuntat ca a avut deja discutii cu reprezentantii producatorilor autohtoni de masini - Dacia si Ford - si cu cei ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).