Fiat SpA va prelua 35% din Chrysler LLC intr-o intelegere care va duce masinile economice dezvoltate de Fiat in SUA, noteaza Wall Steet Journal. Ambele companii au probleme, italienii aveau nevoie de un partener pentru a supravietui iar americanii au evitat "la mustata" falimentul si pot folosi tehnologia Fiat pentru a dezvolta masini mai economice.

Intelegerea incearca sa revitalizeze doi dintre cei mai mari producatori auto. Italienii pot opta sa isi creasca participatia pana la 55%, noteaza publicatia. Italienii sunt intr-o situatie mult mai buna decat Chrysler, insa nu vor injecta imediat bani in companie, ci vor retehnologiza o uzina a Chrysler pentru ca masinile europenilor sa fie produse in SUA, spun surse apropiate intelegerii. Fiat va furniza noului partener tehnologie pentru motoare si transmisii, astfel incat americanii sa poata produce masini mai eficiente.

Cele doua companii vor putea actiona impreuna pentru a reduce costurile si vor atinge zone geografice unde singure puteau patrunde greu. Chrysler a vandut anul trecut circa doua milioane de vehicule, marea majoritate in SUA, in timp ce Fiat a vandut 2,5 milioane de vehicule, marea majoritate in Europa.

Oficialii Fiat declarasera in mai multe randuri ca numai prin aliante companiile auto pot sa supravietuiasca, iar italienii cautau un partener. Chrysler este intr-o situatie disperata si fara cele patru miliarde dolari primite ca ajutor de la guvernul american, nu ar fi putut supravietui.

Alianta cu Fiat ajuta Chrysler sa dovedeasca guvernului american ca poate deveni viabila. Pana in martie trebuie sa arate ca se poate redresa si astfel, are sanse sa mai obtina inca trei miliarde de dolari de care are nevoie ca de aer. Asocierea cu Fiat va ajuta Chrysler sa aiba o gama de vehicule mai economice.

Fiat a anuntat de mult timp ca vrea sa reintre pe piata din SUA cu modelul 500 si cu marca Alfa Romeo, iar intelegerea cu Chrysler ii da aceasta posibilitate.

Vanzarile grupului Fiat in Europa au scazut cu 5% anul trecut, pana la 1,17 milioane masini. Chrysler a vandut mult mai putin, 93.000 de masini, cu 22% mai putin decat in 2007.

In Romania, marca Fiat e adusa de Autoitalia, iar vanzarile de anul trecut s-au apropiat de 16.000 de unitati, cifra care contine si vehiculele comerciale. Vanzarile Chrysler in tara sunt modeste - 133 de masini anul trecut, dintre care trei sferturi au fost modelul 300C.