Masurile de sprijinire a pietei auto din Romania propuse de reprezentantii Dacia Renault ar putea fi incluse intr-un pachet de masuri anticriza ce ar urma sa fie discutat luni de coalitia de guvernare, a anuntat liderul social-democrat Mircea Geoana, potrivit NewsIn.

El s-a intalnit, joi, la Pitesti, cu liderii Sindicatului Automobile Dacia si cu patronatul uzinei de la Mioveni. Presedintele Senatului a promis, cu aceasta ocazie, ca primele masuri anticriza vor fi aplicate la uzina Dacia, in conditiile in care industria auto este printre cele mai afectate de criza economica.

Ce masuri ar putea contine planul anticriza

  • Printre cele mai importante masuri destinate sprijinirii pietei auto este reluarea programului Rabla. Guvernul ar urma sa acorde, in 2009, o prima de casare de 800 de euro. In plus, plata TVA pentru masinile noi ar urma fi amanata timp de 6 luni.
  • In ceea ce priveste taxa de poluare auto, aceasta ar urma sa fie calculata in functie de gradul de poluare al autoturismului.
  • Guvernul ia in calcul si facilitarea accesului la creditare pentru investitiile in sectorul auto, dar si pentru utilizatorii de autoturisme, prin bonificarea dobanzii, dar si reducerea impozitului pe profitul investit in dezvoltarea si modernizarea produselor, tehnologiilor si a noilor capacitati de producere a componentelor auto.
  • In plus, Ministerul Economiei isi propune sa sprijine reconversia profesionala a persoanelor disponibilizate din industria auto, prin cofinantarea scolarizarii personalului in perioada intreruperii temporare a activitatii.

Uzina Dacia si-a intrerupt productia de mai multe ori in ultimele luni, ca urmare a scaderii pietelor auto. Angajatii uzinei s-au aflat in somaj tehnic in perioadele 30 - 31 octombrie, 13 - 14 noiembrie, 20 noiembrie - 7 decembrie, 11 decembrie 2008 - 11 ianuarie 2009 si vor intra din nou in somaj tehnic in perioada 26 ianuarie - 8 februarie.