In Europa, criza sociala se va adauga crizei economice?

In Europa se inmultesc grevele si protestele violente. Ultimul apel la greva generala a fost lansat in Franta. Toate marile confederatii sindicale vor sa organizeze joi, proteste la nivel national, pentru sustinerea puterii de cumparare si a locurilor de munca. Mobilizarea sindicala este sustinuta de aproape 70% dintre locuitorii tarii. In Islanda, prima tara unde s-a inregistrat falimentul sistemului bancar, in octombrie trecut, s-a anuntat prima demisie in sanul guvenului. Ministrul Comertului, si-a recunoscut astfel responsabilitatea in criza economica ce zguduie tara de 4 luni. Plecarea sa intervine in contextul in care au loc tot mai multe manifestatii violente pentru demisia imediata a guverului, cu toate ca s-au anuntat alegeri anticipate in mai. Proteste violente au avut loc, saptamana trecuta, si in Grecia si Bulgaria, dupa modelul celor izbucnite in Letonia si Lituania. In acest context, Uniunea Europeana intentioneaza sa organizeze o reuniune pe aceasta tema.

FMI: scadere importanta a estimarilor privind PIB-ul mondial

Fondul Monetar International va reduce, din nou, semnificativ, estimarile privind cresterea economiei mondiale in acest an, de la 2,2 la 1,5 sau chiar 1 la suta. Este declaratia directorului adjunct al diviziei monetare a FMI, citat de Reuters. Motivul este inrautaţirea situaţiei economice la nivel mondial si scaderea fara precedent a increderii consumatorilor si a mediului de afaceri. FMI va publica, miercuri, noile date privind economia mondiala in 2009.

Presedintele Renault- Nissan: vanzarile auto isi vor reveni peste sapte ani

Industria de automobile a intrat intr-o criza de lunga durata, iar vanzarile mondiale vor ajunge la cel mult 55 de milioane anul acesta, cu 8 miloane de unitati mai putin ca in 2008. Afirmatia a fost facuta ieri de presedintele Nisan si Renault, Carlos Ghosn, la o conferinta economica in Arabia Saudita. El nu a exclus posibilitatatea ca sa mai treaca sapte ani pana cand vanzarile vor reveni la nivelul din 2007, cand au fost cumparate 69 de milioane de autoturisme. Industria auto este principala victima a crizei creditelor si a volatilitatii cursului de schimb, intrucat doua treimi dintre masinile vandute in lume sunt cumparate cu ajutorul creditelor.

Germania: prima de casare de 2.500 de euro dopeaza piata auto

Germania va fi un caz particular anul acesta. Piata auto interna nu va avea de suferit gratie masurilor de sustinere luate de autoritati, afirma in presa de astazi presedintele Federatiei Constructorilor germani de Automobile, Matthias Wissmann. El a facut aceasta apreciere dupa ce in ultimele zile dealeri de automobile au fost luati cu asalt in urma anuntului guvernului federal ca va acorda o prima de casare de 2.500 de euro pentru masinile mai vechi de noua ani. In acest context Matthias Wissmann a estimat ca vanzarile de autoturisme noi vor depasi anul acesta nivelul de trei milioane, foarte aproape de cifra atinsa in 2008. Constructorii germani detin 65 la suta din piata interna. In sectorul auto lucreaza peste un milion de persoane.

Leul incepe saptamana la un curs de 4,291 pentru un euro

Moneda nationala isi incepe saptamana la un curs de 4,29 fata de euro, dupa ce joia trecuta leul a atins cel mai mic nivel din istorie fata de moneda europeana. Vineri, insa, leul s-a intarit la cursul oficial, intrucat, potrivit dealerilor, BNR ar fi intervenit indirect pe piata. Devalorizarea puternica a leului din ultima perioada nu-i avantajeaza nici pe exportatori, cum am putea crede. Secretarul asociatiei de profil, Mihai Ionescu, spune ca leul slab nu ajuta exportatorii din cauza ca au scazut drastic comenzile, pe piata externa.

Romania va acorda 10.000 de permise de munca pentru straini in 2009

Romania va acorda, in acest an, aproximativ 10.000 de permise de munca pentru cetateni straini. Cifra ar putea fi insa mai mare daca piata o va cere, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Marius Lazar. El a adaugat ca, in acest an, rata somajului nu va depasi 5%.

Si, din agenda economica a zilei:

Liderii PDL si PSD dezbat proiectul de buget pe 2009 si masurile sociale prevazute de guvernul Boc.

Uzina Dacia Pitesti isi intrerupe, din nou, activitatea pentru doua saptamani.

Statele participante la proiectul Nabucco organizeaza, astazi si maine, o reuniune ministeriala la Budapesta.