Cati kilometri de autostrada va avea Romania in 2012?
De bine de rau, lucrurile au inceput sa se miste sub guvernarea Nastase, cand s-au construit primii 100 km de autostrada, tot in aceeasi perioada semnandu-se si celebrul contract cu Bechtel, prin care americanii se angajau ca pana in 2012 sa termine autostrada Transilvania in schimbul a 2,2 miliarde de euro. Intre timp, Bechtel a inaugurat 5 km din cei 415 iar costurile se pare ca se vor tripla.
Alegerile din 2004 au adus la putere Alianta DA iar programul cu care aceasta alianta a venit la guvernare prevedea realizarea urmatoarelor lucrari de infrastructura (sursa).
*
Autostrada Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti (prima cale, inclusiv variantele ocolitoare Pitesti, Sibiu, Sebes, Orastie si Deva): 459 km
*
Autostrada Drajna-Cernavoda-Constanta: 115 km
*
Centura de autostrada Bucuresti Nord (prima cale): 50 km
*
Autostrada Bucuresti-Ploiesti si Comarnic-Brasov (prima cale): 138 km
*
Autostrada Brasov-Cluj (prima cale) si Bors-Oradea (prima cale): 257 km
Conform acestor promisiuni, la sfarsitul anului 2008 trebuia sa avem in lucru sau finalizati exact 1.019 km de autostrada. Ce s-a realizat din toate acestea? Conform Ministerului Transporturilor, la sfarsitul anului 2007 Romania avea 281 km de autostrada si cum anul trecut s-au inaugurat 5 km, inseamna ca in acest moment lungimea totala a drumurilor cu profil de autostrada a ajuns la 286 km.
Pe fondul dezvoltarii economiei in ultimii ani, problema infrastructurii a devenit una cronica, lipsa autostrazilor incetinind cresterea economica si ducand la pierderea unor investitii importante, noua fabrica Daimler din Ungaria fiind doar una dintre ele.
Comparativ cu 1990, parcul auto national s-a dublat (4,5 milioane de masini acum vs 2,2 in 1990) in timp ce infrastructura s-a pastrat practic aceeasi, situatie care genereaza conditii de trafic absolut de neacceptat intr-o tara care se vrea civilizata. De la Timisoara la Bucuresti sunt 600 km, dar ai nevoie de 9 ore pentru a ii parcurge, asta in conditii normale de trafic, fara zapada, ploaie sau polei. Circulatia in interiorul oraselor este si mai dificila, nervii soferilor fiind pusi la grea incercare de eternele blocaje existente in fiecare intersectie.
Tot datorita infrastructurii proaste, Romania se afla in topul european al accidentelor auto mortale, cu 749 de morti la un milion de masini, rata care este de 6 ori mai mare decat in Germania spre ex. (sursa)
Cum este la altii
Privind peste gard la vecinii nostri unguri, cehi sau polonezi (germanii sunt prea departe), vedem ca acestia stau „ceva” mai bine decat noi la capitolul infrastructura: Ungaria are 1.013 km de autostrada, Cehia 962 iar Polonia 761. Cifrele in sine nu sunt insa relevante avand in vedere diferentele mari intre suprafetele diferitelor tari si tocmai de aceea vom compara cifrele prin prisma densitatii autostrazilor pe km patrat de teritoriu.(sursa)
Acest indice are valoarea de 6,18 in Ungaria, 12,2 in Cehia si 2,05 in Polonia, in vreme ce Romania, cu o densitate de 1,2 metri de autostrada pe km patrat se situeaza mult in urma acestor tari. Pentru a ajunge la standardul pe care il au acum ungurii, am avea nevoie de peste 1.400 km de autostrada iar pentru a ajunge din urma Germania, avem nevoie de peste 8.000 km.
Si pentru a nu exista niciun dubiu ca la ei se poate iar la noi nu, va spun ca in Ungaria s-au construit in ultimii 4 ani peste 440 de km de autostrada (in conditiile in care tara a trecut printr-o criza crunta ce a generat inclusiv lupte de strada), in Cehia 400 iar in Polonia doar 200 (desi la nivel de autostrazi nu sunt cu mult peste noi, per total polonezii stau mult mai bine avand in vedere ca la ei densitatea drumurilor publice pe km patrat este de 4 ori mai mare decat in Romania).
Ce promit actualii guvernanti
In campania electorala, partidele s-au intrecut in a promite rezolvarea problemei infrastructurii iar in noul program de guvernare se da ca sigura inaugurarea a 1.000 km de autostrada pana in 2012, in timp ce alte cateva sute vor fi in constructie, ceea ce ar insemna in medie finalizarea a 250 km de autostrada pe an de mandat.
Privind la promisiunile facute in ultimii ani dar neonorate, ne intrebam in mod logic daca sa mai avem sau nu incredere in planurile guvernului. Nu doresc sa critic inainte de a astepta materializarea acestor promisiuni insa se pare ca acum conditiile ne sunt ceva mai favorabile.
Pana in 2015, vom primi de la UE peste 4,5 miliarde de euro pentru investitii in infrastructura, deci bani sunt. Intrebarea este daca autoritatile romane vor fi capabile sa cheltuiasca acesti bani, avand in vedere ca pana acum nu s-a reusit cheltuirea nici unui cent din fondurile alocate in 2007 si 2008, desi am avut la dispozitie 700 de milioane de euro.
Un mare pas inainte il reprezinta simplificarea de catre guvern a procedurii de expropriere a terenurilor pe care se vor construi autostrazi, fiind simplificata si procedura de solutionare a contestatiilor depuse in urma achizitiilor publice privind autostrazile. In acest fel, lucrarile nu vor mai fi intarziate de catre cei care pe baza unor informatii confidentiale, au cumparat terenuri exact pe traseul autostrazilor iar acum doresc ca statul sa le plateasca un pret de cateva ori mai mare.
Anul 2009 a inceput cum nu se poate mai bine pentru Ministerul Transporturilor: saptamana trecuta, dl Berceanu a inaugurat primii 100 de metri de autostrada din acest an, ceea ce inseamna ca au mai ramas de inaugurat doar 249,9 km pana la sfarsitul lui 2009.
Hai ca se poate!
Citeste si comenteaza pe khris.ro.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Ii tare Pitrea asta!
Raspunsul la intrebarea macinatoare este asta:
-Nastase a demarat tot programul autostrazilor, de bine de rau a facut si el ceva vreo cativa zeci de autostrada, altii ciu ciu;
- cine e responsabil de contract cu Bechtel? nimeni e raspunsul, este un contract care a trebuit sa fie asa pentru ca SUA a cerut asa, Bechtel are un cerc mare de interese, influent si daca vroiai Nato, vest etc, trebuia sa-i indupleci pe americani, asa ca lasati vrajeala cu spgi etc, s-a jucat cartea asa cum trebuie
- cine e responsabil ca nu s-a facut mai nimic pe autostrada asta? pai mai baietilor inconstienti, Nastase a facut contractul in 2004, apoi au venit salvatorii la putere, au zis ca nu e bine, e manareala contractul, vrajeli tv, etc,nu s-afacut nimic pana prin 2006, bechtel s-a suparat, apoi salvatorii au intelesca n-au ce face si l-au continuat de atunci cu preturi actaulizate.
Deci concluzia corecta inteligentilor ar fi sa va intrebati, daca nu s-a facut nimic si dovedit nimmic cu contractul, cine e responsabil ca vreo 2 aani s-a stat degeaba si i0-am suparat pe Bechtel ( a se veda cine era la transporturi).
Asta da penal, ai contractul si tu stai sa investighezi bla bla bla ca sa vezi ca e corect si sa-l continui peste vreo 2 ani.
Ar trebui sa te mai intrebi si daca iesea Nastase in 2004, oare nu se face mai mult, si data viitoare cand te duci la vot sa faci o cura de telenovelism tv si sa fii mai pragmatic daca vrei autostrada.
Aaa apropos, zi-mi si mie daca s-a intamplat vreodata ca rivalii politici sa zica, domle ce contract beton ne-a lasat ala dinainte, mama ce autostrada si conditii am preluat, nuuu domle era aiurea foarte prost, stim noi cum e bine si iata ca se vede abia astept sa ies pe autostrada de 400 m sau cat are
Sanatate
asa tara ,inapoiata si frumoasa nu mai exista in lume.
romania nu se poate dezvolta decat daca are autostrazi,dar cred ca cineva nu vrea asta,este f clar.
in 1991 basescu spunea din calitate de ministru ca nu ne trebuie autostrazi.astazi in 2009 i s-a implinit visul.
Pentru cei care vor sa ma acuze de folosirea unui limbaj licentzios: prima dintre cele 2 localitatzi mai sus-enumerate chiar exista pe harta României. pe undeva prin Baragan...