Industria auto e prinsa intr-o catastrofa care s-a raspandit pe tot globul si pana si piete emergente precum China si Brazilia, unde producatorii mizau pe cresteri - stagneaza acum, declara Christian Streiff care conduce PSA Peugeot-Citroen. In aceste conditii, el estimeaza o scadere cu 20% a vanzarilor PSA in 2009 si nici 2010 nu e promitator, noteaza Reuters.

Christian Streiff spune ca pana si piete care cresteau sustinut - Brazilia, China, Rusia, si-au oprit avansul, la fel ca si piata europeana, astfel ca o scadere de 20% e extrem de posibila. Din toamna anului trecut vanzarile auto s-au prabusit, pe fondul crizei creditelor si a climatului economic tot mai nefavorabil. In plus, cei mai multi producatori auto se feresc sa faca prognoze pentru 2009, semn ca ori nu stiu ce va fi, ori se tem de rezultate dezastruoase.

Vanzarile de masini au scazut cu 37% in ianuarie, in SUA, iar in Europa se asteapta o scadere de doua cifre. Seful PSA a facut declaratiile dupa ce guvernul francez a dat grupurilor PSA si Renault acces la imprumuturi avantajoase in valoare de trei miliarde euro pentru fiecare companie. Una din conditiile puse este pastrarea fortei de munca din Franta.

Streiff a spus ca daca situatia nu se imbunatateste, Peugeot- Citroen va fi nevoita sa reduca productia fabricilor. Alte tari UE au criticat planul francez de protectie a fabricilor auto pe timpul crizei.