China a depasit in ianuarie SUA pentru prima oara la vanzarile de masini, iar acest lucru e posibil sa se mai intample in acest an, daca piata americana nu-si revine, spun analisti citati de Associated Press.

Desi vanzarile de masini in China au scazut cu 14% in ianuarie, ajungand la 735.000 de unitati, tara asiatica a depasit SUA unde scaderea a fost de 37%, pana la 656.000 de masini - un minim al ultimilor 26 de ani.

"China are potentialul sa devina cea mai mare piata auto mondiala, insa in ianuarie a fost o anomalie", spune Tom Wilkinson, de la General Motors. Astfel de anomalii sunt create de situatia grava a pietei americane si le-am putea vedea des anul acesta, dar si anul viitor, daca economia nu-si revine, crede Rebecca Lindland, analist la IHS Global Insight.

Anii trecuti, in SUA se vindeau cam 16 milioane de masini, insa criza a dus piata auto americana la 13,2 milioane anul trecut, iar in 2009 are toate sansele sa ajunga la 10,5 milioane din cauza problemelor economice. China, pe de alta parte, a crescut anul trecut cu 7%, pana la 9,38 milioane masini, dar criza s-a simtit si acolo, deoarece piata a crescut anual cu peste 10% in ultimul deceniu.

China are avantajul populatiei - 1,3 miliarde fata de 300 milioane cat are SUA, iar in tara asiatica tot mai multi ajung sa faca parte din clasa de mijloc, iar masina e un lucru la care aspira multi.

Interesant este ca General Motors, desi scade dur in SUA, creste in China unde anul trecut a vandut peste un milion de masini, astfel ca piata chineza e vitala pentru ei.